Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šok v Srbsku! Lekár vraj skákal Rómke počas pôrodu po bruchu, dieťa zomrelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbskí ľudskoprávni aktivisti v utorok vyzvali vládu, aby umožnila tehotných ženám mať pri pôrode v nemocnici sprievod. Reagovali na minulotýždňovú smrť novorodenca, ktorú údajne zapríčinil lekár svojím násilným správaním. Informuje správa agentúry AFP.

Srbskom minulý týždeň otriasli správy o tom, že nemenovaný lekár svojej rómskej pacientke podľa jej vyjadrení počas pôrodu "skákal po bruchu" a urážal jej etnický pôvod. Novorodenec neskôr zomrel. Srbská polícia tohto lekára z mesta Sremska Mitrovica na severozápade krajiny zadržala a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

archívne video

Zrekonštruovaná pôrodnica v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Ženy majú podobné skúsenosti

Mnohé srbské ženy po tomto incidente na sociálnych sieťach uviedli, že majú podobné skúsenosti s násilným správaním a urážkami zo strany lekárov počas gynekologických zákrokov. Ľudskoprávna organizácia Kreni-Promeni informovala, že zozbierala 190.000 podpisov v rámci petície, v ktorej žiada, aby mohli mať tehotné ženy počas pôrodu sprievod. Petíciu v utorok zaslala srbskému ministerstvu zdravotníctva.

"Voláme po ochrane všetkých budúcich matiek, aby sa cítili bezpečnejšie a priviedli svoje deti na svet v lepšom a menej stresujúcom prostredí," uviedla organizácia vo svojom vyhlásení. Srbskí aktivisti uvádzajú, že ženy v tejto krajine čelia nevhodnému správaniu počas lekárskych vyšetrení už desaťročia. Diskusie na túto tému sú tam podľa agentúry AFP často tabu pre zakorenené patriarchálne hodnoty, pričom slabý právny systém umožňuje v mnohých prípadoch beztrestnosť za násilie páchané na ženách.

Prieskum z roku 2015 v Srbsku ukázal, že desať percent srbských žien nechce mať po traumatickom pôrode v nemocnici druhé dieťa. Viac než 60 percent opýtaných žien vtedy uviedlo, že sa počas pôrodu necítili bezpečne. Mnohé ženy dodali, že neboli informované o tom, čo lekári počas zákrokov robia.

Viac o téme: SmrťPôrodBruchoLekárDieťaRómka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu