Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia môže obmedziť financie pre Slovensko, ak dôjde k narušeniu právneho štátu, tvrdí Jourová

Věra Jourová
Věra Jourová (Zdroj: SITA (John Thys/Pool Photo via AP))

PRAHA - Česká eurokomisárka Věra Jourová v pondelok varovala, že Slovensko by mohlo čeliť finančným postihom zo strany EÚ, ak vláda v Bratislave presadí justičné reformy, ktoré ohrozia fungovanie právneho štátu. Napísala to agentúra AFP, ktorá ďalej uvádza, že koalícia vedená premiérom Robertom Ficom chce zmierniť tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť a zrušiť ochranu oznamovateľov z radov policajtov.

Navrhované reformy, ktoré kritizuje Európska únia aj domáca opozícia, zahŕňajú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý stíha korupčnú trestnú činnosť vysokopostavených činiteľov a trestnú činnosť páchanú organizovanými zločineckými skupinami. Proti reformám v uplynulých týždňoch protestovali tisíce Slovákov, pripomína AFP.

archívne video

Všetky oblasti, o ktorých sme dnes hovorili, tak budú financovateľné zo zdrojov Európskej únie, tvrdí štátny tajomník Ministerstva dopravy (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

"Právo EÚ stanovuje, že štát, ktorý negarantuje ochranu proti korupcii, nemôže dostať finančné zdroje," povedala pre AFP komisárka EÚ pre hodnoty a transparentnosť. Jej vyjadrenie zaznelo v Prahe, kde sa v pondelok zúčastnila na konferencii 20 rokov tvoríme Európu. Podľa AFP by Slovensko mohlo prísť o finančné zdroje EÚ pre obavy týkajúce sa fungovania právneho štátu podobne ako susedné Poľsko a Maďarsko.

Jourová varovala, že po zrušení špeciálnej prokuratúry by mohli byť "niektoré prípady zametené pod koberec". Zároveň vyhlásila, že prijatiu reforiem by mala predchádzať "široká diskusia", ktorú by mala viesť Ficova vláda. "Prokuratúra musí byť nezávislá od politiky, pretože môže riešiť aj prípady, ktoré sa týkajú vysokopostavených politikov," uviedla Jourová s tým, že systém trestného stíhania musí byť v súlade s princípmi právneho štátu úplne apolitický.

Justičné reformy Ficovej vlády minulý týždeň kritizoval aj Európsky parlament s tým, že ohrozujú integritu justičných procesov a podkopávajú boj EÚ proti podvodom. Odsúdil aj premiérove verbálne útoky voči novinárom a jeho rozhodnutie ignorovať niektoré médiá kritické voči vláde.

Viac o téme: FinanciePorušeniePrávny štátSlovenskoEurópska úniaVěra JourováČeská eurokomisárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu