Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký pokrok v spoznávaní vesmíru: Japonský pristávací modul SLIM sa dostal na Mesiac

Japonský pristávací modul SLIM
Japonský pristávací modul SLIM (Zdroj: X/FRANCE24)

TOKIO - Japonský pristávací modul SLIM sa v piatok dostal na povrch Mesiaca. Oznámila to Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) s tým, že preveruje stav sondy. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

"Na základe údajov z obrazovky sa zdá, že SLIM pristál na Mesiaci. Jeho stav preverujeme," povedal Šin Toriumi z JAXA. Pristávací modul svoj zostup za pomoci motorov začal v sobotu krátko po polnoci japonského času (16.00 h SEČ), uviedla JAXA. Klesal rýchlosťou približne 1700 metrov za sekundu, čo je približne sedemkrát rýchlejšie než dopravné lietadlo, uviedol profesor Osamu Mori z tejto agentúry.

archívne video

Hrôzostrašné zábery z priemyselnej kamery v Záporoží, Rusi zaútočili raketou na poschodovú budovu (Zdroj: Instagram.com/Zelenskiy_official)

Modul je výsledkom dvoch desaťročí práce 

SLIM pri pristávaní využíval novú technológiu. V porovnaní s inými modulmi, ktoré na Mesiaci pristáli aj niekoľko kilometrov od plánovaného miesta, by odchýlka nemala prevýšiť 100 metrov. Modul je výsledkom dvoch desaťročí práce v japonskej vesmírnej agentúre. Nosná raketa H2A odštartovala vlani začiatkom septembra. Na Mesiaci doteraz úspešne pristáli len zariadenia bývalého Sovietskeho zväzu, Spojených štátov, Číny a Indie.

Hlavným cieľom japonskej misie je otestovať novú pristávaciu technológiu. Tiež má skúmať pôvod Mesiaca a potvrdiť možnú prítomnosť vody, ktorá by sa podľa vedcov mohla v budúcnosti stať kľúčom k vybudovaniu základní. Povrch Mesiaca síce pripomína púšť, ale na póloch, kde je terén členitý a preniká tam málo slnečného svetla, sú aj oblasti, kde by sa podľa nich voda mohla nachádzať.

Viac o téme: VesmírJaponskoMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu