Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Pakistan zaútočil v Iráne! Svetový mier je v troskách: Armády sú v pohotovosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Albam)

ISLAMABAD/TEHERÁN - Pakistan v noci na dnešok zaútočil na ciele v iránskej provincii Sístan a Balúčestán, ktoré ležia na hraniciach oboch krajín. Informujú o tom dnes agentúry AFP a Reuters, podľa ktorých pri úderoch zahynulo najmenej deväť ľudí, vrátane štyroch detí a troch žien. Irán predtým v týždni podnikol vzdušné údery na území Pakistanu, čo Islamabad tvrdo kritizoval a varoval pred vážnymi následkami. Pakistanský premiér Anvar Hakk Kakar v súvislosti s útokmi skráti návštevu Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, oznámilo pakistanské ministerstvo zahraničia.

Zdroj z pakistanských spravodajských služieb AFP povedal, že sa útok zameral na balúčske povstalecké skupiny v oblasti na juhovýchode Iránu. Reuters s odvolaním sa na pakistanský spravodajský zdroj zase píše, že pri údere hranicu oboch krajín prekročili pakistanské lietadlá.

MIMORIADNE Pakistan zaútočil v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Albam)

Pakistanské ministerstvo zahraničia útok potvrdilo a zdôvodnilo ho národnou bezpečnosťou. Islamabad tvrdí, že pri úderoch zomrelo niekoľko teroristov. Teherán zatiaľ informoval len o úmrtí civilistov, zo štyroch detí ani troch žien podľa neho nikto nemal iránske občianstvo. "Pri raketovom útoku v jednej z pohraničných dedín zahynuli aj dvaja muži, čím sa počet obetí zvýšil na deväť," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odkazom na miestneho predstaviteľa.

Najnovší vývoj vo vzťahoch je ďalšou z kríz na Blízkom východe

"Rozhodol sa skrátiť svoju návštevu s ohľadom na súčasný vývoj," uviedla na tlačovej konferencii hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničia k predčasnému odletu predsedu vlády zo švajčiarskeho Davosu.

Pakistanské ozbrojené sily sú v "extrémne vysokej pohotovosti", na akékoľvek "pochybenia" z iránskej strany budú tvrdo reagovať, uviedla dopoludnia agentúra Reuters s odkazom na pakistanského bezpečnostného predstaviteľa.

Irán požaduje od Pakistanu ohľadom útokov okamžité vysvetlenie, povedal agentúre Tasnim nemenovaný iránsky predstaviteľ. Teherán si predvolal pakistanského chargé d'affaires, uviedla tlačová agentúra YJC, ktorá je napojená na iránsku štátnu televíziu. Pakistan v stredu odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu v súvislosti s utorkovými vzdušnými údermi Iránu. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Náser Kanání tiež uviedol, že Teherán pakistanské útoky dôrazne odsudzuje.

Irán v týždni útočil na území Pakistanu na dve základne balúčskej militantnej skupiny Džajš al-Adl. Podľa Islamabadu prišli o život dve deti, tri dievčatá utrpeli zranenia.

Militantná sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti) bola založená v roku 2012 a v poslednej dobe stupňuje cezhraničné útoky proti iránskym bezpečnostným silám, a to vrátane bombových útokov a únosov. Džajš al-Adl tvrdí, že sa usiluje o širšie práva a lepšie životné podmienky pre menšinu Balúčov v prevažne šiitskom Iráne. Teherán proti ozbrojencom v pohraničí dlhodobo bojuje, ale úder pomocou rakiet a dronov bol bezprecedentný.

Irán v posledných dňoch útočil aj na ciele v Sýrii a Iraku, ktorý sa kvôli tomu obrátil na OSN.

Irán si po útoku na pohraničnú oblasť predvolal pakistanského vyslanca

Irán si vo štvrtok predvolal pakistanského vyslanca v reakcii na nočný raketový útok Pakistanu na iránsku pohraničnú oblasť, pri ktorom zahynulo najmenej deväť ľudí. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP. "Po rannom pakistanskom útoku na pohraničnú obec v provincii Sístán a Balúčistán bol pakistanský vyslanec v Teheráne predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí, aby podal vysvetlenie," uviedla iránska tlačová agentúra Tasním. Pakistanské letectvo v noci na štvrtok podniklo sériu náletov na pozície povstalcov v Iráne. Miestny predstaviteľ pre iránsku štátnu televíziu po nich uviedol, že nálety si vyžiadali životy štyroch detí a troch žien. 

Iránska štátna agentúra IRNA následne s odvolaním sa na zástupcu guvernéra provincie Sístán a Balúčístán uviedla, že pri rannom raketovom útoku na jednu z pohraničných obcí v oblasti mesta Saráván zahynuli aj dvaja ďalší muži, čím sa počet obetí zvýšil na deväť". Zo strany Pakistanu bola táto vojenská operácia zrejme odvetou za útok, ktorý v utorok večer v Pakistane uskutočnili iránske revolučné gardy. Ich terčom boli základne extrémistickej sunnitskej skupiny Džajš al-Adl v pakistanskej provincii Balúčistán. Pri útoku zahynuli dve deti. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning medzičasom na pravidelnej tlačovej konferencii uviedla, že "Čína je ochotná zohrať konštruktívnu úlohu pri deeskalácii situácie" medzi Iránom a Pakistanom," ak si to budú obe strany želať". Dodala, že Peking "úprimne dúfa, že obe strany dokážu zachovať pokoj a zdržanlivosť a vyhnú sa ďalšiemu vyhroteniu napätia".

Viac o téme: IránPakistanObeteÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu