Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Južná Kórea, USA a Japonsko uskutočnili spoločné námorné cvičenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

SOUL - Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko uskutočnili spoločné námorné manévre vo vodách južne od Kórejského polostrova. Reagovali tak na nedeľňajšie vypustenie hypersonickej rakety Severnou Kóreou, informovala v stredu agentúra Johnap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

Na cvičení, ktoré sa konalo od pondelka do stredy, sa zúčastnilo deväť vojnových lodí zo spomínaných troch krajín vrátane americkej lietadlovej lode na jadrový pohon USS Carl Vinson a torpédoborcov juhokórejského a japonského námorníctva.

archívne video

V centre výcviku Lešť sa koná najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie SLOVENSKÝ ŠTÍT 2023 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Cvičenie bolo zamerané na posilnenie reakcieschopnosti týchto troch krajín na vojenské a bezpečnostné hrozby Severnej Kórey vrátane prepravy zbraní hromadného ničenia a na posilnenie trojstrannej spolupráce pri vytváraní medzinárodného poriadku založeného na dodržiavaní pravidiel.

Išlo o prvé trojstranné cvičenie, ktoré sa uskutočnilo po tom, čo USA a ich ázijskí spojenci spustili systém zdieľania informácií o odpaľovaní rakiet Severnou Kóreou v reálnom čase a dohodli sa na vytvorení viacročného plánu manévrov.

KĽDR odpálila v nedeľu hypersonickú raketu na tuhé palivo. Tieto rakety dosahujú najmenej päťnásobok rýchlosti zvuku a sú schopné meniť kurz počas letu. O potrebe vývoja hypersonických zbraní hovoril severokórejský vodca Kim Čong-un na zjazde vládnucej Kórejskej strany práce už v roku 2021.

Viac o téme: UkončenieUSAJaponskoJužná KóreaVojenské cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu