Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Exguvernér Arkansasu Hutchinson odstúpil zo súboja o republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách

Asa Hutchinson
Asa Hutchinson (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File)

ARKANSAS - Bývalý republikánsky guvernér amerického štátu Arkansas Asa Hutchinson v utorok odstúpil zo súboja o nomináciu Republikánskej strany do amerických prezidentských volieb v novembri 2024. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Trump v prvých zo série republikánskych primárok v Iowe triumfoval s viac než 51 percentami pred guvernérom štátu Florida Ronom DeSantisom (21,2 percenta) a bývalou veľvyslankyňou pri OSN a exguvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou (19 percent). Podnikateľ Vivek Ramaswamy so ziskom 7,7 percenta oznámil, že zastavuje kampaň a v ďalších primárkach podporuje Trumpa.

archívne video

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Hutchinson (73) skončil v Iowe na piatom mieste s 0,2 percentami hlasov, píše stanica CNN. "Gratulujem Donaldovi J. Trumpovi k včerajšiemu víťazstvu v Iowe, i ostatným kandidátom, ktorí súperili a získali podporu delegátov," uviedol Hutchinson vo vyhlásení. "Zastavujem dnes svoju prezidentskú kampaň a cestujem naspäť do Arkansasu," uviedol. Právnik a podnikateľ bol guvernérom Arkansasu od januára 2015 do januára 2023. Svoju kandidatúru na republikánsku nomináciu oficiálne oznámil vlani v apríli.

Viac o téme: VoľbyUSAAmerika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu