Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Pápežov stav je opäť kritický: Nezvládol dokončiť príhovor na audiencii vo Vatikáne

pápež František
pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František nedokončil v piatok príhovor na audiencii vo Vatikáne, pričom uviedol, že má "tak trochu zápal priedušiek". Informujeme podľa správ agentúr Reuters a ANSA.

Pápež sa na audiencii stretol s francúzskymi odborníkmi na cirkevnú komunikáciu. Predniesol na nej vopred pripravený príhovor, ktorý však napokon nedokončil. "Rád by som prečítal celú svoju reč, no mám problém. Mám tak trochu zápal priedušiek," povedal František.

archívne video

Premiér Eduard Heger sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom a kardinálom Pietrom Parolinom (Zdroj: Úrad vlády SR)

Príhovory na predchádzajúcich dvoch piatkových audienciách dokončil podľa plánu. Na ďalšom podujatí, ktoré bolo v piatkovom programe pápeža, dostali účastníci jeho prejav len v písomnej podobe.

Koncom novembra trpel akútnym zápalom priedušiek

František bol nútený koncom novembra zrušiť svoju plánovanú účasť na Konferencii OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji, pretože trpel akútnym zápalom priedušiek i zápalom na pľúcach. Niekoľko týždňov potom za neho príhovory čítali jeho asistenti. Františkovi, ktorý oslávil v decembri 87 rokov, odstránili ešte v mladosti časť pľúcneho laloka. Od nástupu do funkcie v roku 2013 čelil už viacerým zdravotným problémom. Vlani ho s bronchitídou aj hospitalizovali a pre dlhodobé problémy s kolenom používa invalidný vozík.

Viac o téme: PríhovorZdravotný stavVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu