Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Veľká rana pre Putina: Na Ukrajine prichádza o elitné jednotky, zlom nastal už pri Kyjeve!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA/KYJEV – Začiatkom roka 2024 zosilnili aj boje na Ukrajine. Obe strany pritom prišli o výraznejšie straty. Na tej ruskej ide o vojenské jednotky, ktoré mali za sebou jeden z najťažších výcvikov. Sám Putin považuje týchto vojakov za svoju elitu. Moskva dokonca rozhodla, že pre veľké straty sa muselo ich nasadenie do bojov zredukovať.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 683 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Začiatkom nového roka sa na Ukrajine zintenzívnili boje. Utrpeli nimi obe strany. Ruské výsadkové sily (VDV) hlásia dokonca kritické straty. Informuje o tom Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Výsadkári alebo parašutisti patrili v ruskej armáde vždy medzi elitné a najlepšie vycvičené jednotky. Kremeľ ich nasadzoval na najťažšie misie, v ktorých chcel za každú cenu uspieť. Ich úloha bola jasná už z názvu. Boli schopní zostúpiť z oblohy prakticky na akomkoľvek mieste a ihneď zasiahnuť do konfliktov. 

Zlom 

O presun ruských výsadkárov sa starajú bojové lietadlá Iľjušin, ktoré sú schopné ich dopraviť aj nad územie nepriateľa. Ruskí výsadkári už bojovali na Ukrajine a to hneď začiatkom Putinovej "vojenskej špeciálnej operácie". Mali sa podieľať na invázii do Kyjeva. Ich úlohou bolo obsadiť ukrajinské letisko Hostomel, odkiaľ by vytvorili predmostie pre ruskú armádu a jej následný postup na Kyjev. Akcia však Moskve nevyšla, pričom ukrajinská metropola dokázala dlho odolávať priamemu útoku nepriateľa. 

Od tej doby, písal sa koniec februára a začiatok marca 2022, je povesť ruských elitných výsadkárov naštrbená. Okrem toho tu vznikol ďalší problém. Parašutisti, ktorí padli vo vojne, boli nahradení mladými vojakmi bez kompletného špeciálneho výcviku. Navyše pre čoraz menší počet jednotiek rotujú vojaci oveľa častejšie, čo je spojené s príliš krátkym odpočinkom či opätovným zbrojením. 

Podľa Londýna je to už viac ako jasné: "Ruskí výsadkári stratili svoj status legendárnych vojakov. Britské ministerstvo obrany dospelo k záveru, že 104. výsadková divízia utrpela blízko Krynky veľmi veľké straty. Stalo sa tak kvôli nedostatočnej leteckej a delostreleckej podpore a mladým vojakom, ktorým chýbajú skúsenosti z boja," uviedol ISW.

Potvrdil to aj generál 

Veliteľ ruských výsadkárov Michail Teplinskij dň 23. decembra naznačil, že ruské velenie vysiela nových vojakov na front hneď po absolvovaní základného výcviku. Analýza ISW dokonca udáva, že nemajú za sebou ani žiadne prípravy ako postupovať počas bojov. Teplinskij uviedol nasledovné: "Niektorí čerství absolventi ryazanskej vyššej výsadkovej veliteľskej školy sa pripoja k 104. divízii pri Chersone".

Na Ukrajine malo bojovať celkovo viac ako 30-tisíc výsadkárov. Ruské médiá už minulý rok v lete informovali, že Moskva prišla o takmer polovicu týchto elitných vojakov. Ruskí výsadkári boli nasadení v Afganistane, Čečensku a od roku 2014 bojovali aj po boku proruských jednotiek na Donbase. 
 

Viac o téme: StratyElitaParašutistiVýsadkáriRuskoVojna na UkrajineRuskí výsadkáriInštitút pre štúdium vojnyISWVDV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu