Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet obetí ničivého zemetrasenia sa vyšplhal na 100

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo japonskú prefektúru Išikawa, dosiahol v sobotu 100. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Počet nezvestných klesol na 211 osôb. Japonsko počas pondelka zasiahlo viacero zemetrasení, ktoré spôsobili zosuvy pôdy, požiar a vlny cunami. Najsilnejšie z nich so silou 7,6 malo epicentrum v prefektúre Išikawa na pobreží ostrova Honšu. Záchranári vo štvrtok v tejto prefektúre vytiahli z trosiek dve staršie ženy. Šanca na nájdenie ďalších preživších je však stále menšia. Na mieste zasahujú tisíce záchranárov z celej krajiny.

Počet obetí ničivého zemetrasenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok oznámil, že do oblasti vyslali na pomoc záchranárom aj 1000 vojakov. "Záchrana životov je našou prioritou, pričom bojujeme s časom... Je potrebné okamžite zachrániť ľudí, ktorí uviazli v (zrútených) domoch," povedal premiér. Ochotu pomôcť Japonsku deklaroval v súvislosti so zemetrasením aj americký prezident Joe Biden. Spojené štáty v piatok oznámili pomoc vo výške 100.000 dolárov vrátane prikrývok, vody a zdravotníckeho materiálu a prisľúbili poslať aj ďalšiu pomoc.

Viac o téme: JaponskoZemetrasenieObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu