Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Izrael tvrdí, že úplne zničil vojenské štruktúry Hamasu na severe Pásma Gazy

  Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

TEL AVIV - Izraelská armáda dokončila likvidáciu vojenských štruktúr Hamasu v severnej časti Pásma Gazy a zabila pri tom zhruba 8000 členov tohto radikálneho palestínskeho hnutia. V strednej a južnej časti Pásma Gazy chce armáda pokračovať v likvidácii Hamasu odlišnými metódami, uviedol dnes na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Ojedinelé útoky na Izrael vychádzajúce zo severu Pásma sú napriek tomu očakávateľné, varoval Hagari podľa serveru The Times of Israel (ToI). Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

archívne video

Izraelskí vojaci objavili tunelové šachty Hamasu (Zdroj: X/ Israel Defense Forces)

ONLINE

21:57 17-ročná Agam Goldstein Almog sledovala, ako jej otec zavraždil Hamas predtým, ako ju uniesli do Gazy. Neskôr bola svedkom, ako Hamas používa mučenie a sexuálne násilie voči rukojemníkom.

21:40 Tisícky Izraelčanov dnes večer v mestách Tel Aviv a Haifa znovu demonštrovali proti pravicovému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Požadovali jeho demisiu a predčasné voľby, informovala agentúra DPA.

21:16 Izraelská armáda dokončila likvidáciu vojenských štruktúr Hamasu v severnej časti Pásma Gazy a zabila pri tom zhruba 8000 členov tohto radikálneho palestínskeho hnutia. V strednej a južnej časti Pásma Gazy chce armáda pokračovať v likvidácii Hamasu odlišnými metódami, uviedol dnes na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Ojedinelé útoky na Izrael vychádzajúce zo severu Pásma sú napriek tomu očakávateľné, varoval Hagari podľa serveru The Times of Israel (ToI).

20:47 Netanjahu po politickom rozruchu v kabinete nalieha na politickú jednotu.

20:18 Hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari v sobotu odhalil novú a aktuálnu fotografiu vysokého predstaviteľa Hamasu Muhammada Deifa. Fotografia ukazuje, ako drží v rukách kopu amerických dolárov a plastový pohár džúsu.

19:58 Netanjahu hovorí: Hamas nemá nikde imunitu

19:34 Po mesiacoch trpkého rozdelenia okolo navrhovanej reformy súdnictva sa Izraelčania zišli v reakcii na hrôzy zo 7. októbra a pripomenuli si, že možno našou najcennejšou hodnotou je naša vnútorná solidarita.

19:19 Náčelník generálneho štábu, veliteľ ISA, veliaci dôstojník južného velenia a vedúci riaditeľstva spravodajských služieb včera (v piatok) uskutočnili situačné hodnotenie v centre Khan Yunis.

18:21 Pri príležitosti 100 dní od začiatku vojny iniciujú rodiny rukojemníkov v nedeľu na 100 minút odstavenie ekonomiky.

17:59 Dvaja námestníci starostu presadili odloženie komunálnych volieb v Jeruzaleme. Jeden tak urobil, pretože bojoval proti Hamasu v Gaze. Druhý na zastavenie vojnovej výhody haredi.

17:36 Propalestínski demonštranti zablokovali v sobotu cesty pred britským parlamentom v Londýne a požadovali okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a dostali sa do stretu s políciou, ktorá im zabránila v pochode cez Westminsterský most.

17:04 Detstvo v Gaze je sužované podnecovaním k nenávisti a násiliu.

16:48 Počas toho, ako Izrael brázdi pásmo Gazy, viac ako milión Palestínčanov bolo vysídlených zo svojich domovov.

16:40 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu v Istanbule stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na programe rokovaní bolo okrem vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy aj úsilie Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje o tom agentúra DPA.

16:28 Rok 2024 a „deň po“ vojne v Gaze môžu znamenať najradikálnejšiu zmenu v spravodajských a obranných zariadeniach od Jomkipurskej vojny v roku 1973.

16:09 Podobnosti medzi tým, čo sa stalo Izraelu 6. októbra 1973 – začiatkom Jomkipurskej vojny – a tým, čo sa stalo 7. októbra 2023, začiatkom vojny Simchat Tóra, sú ohromujúce.

15:30 Taglit-Birthright Israel oznámila, že v januári obnoví cesty do Izraela po tom, čo ich pozastavila z dôvodu vojny proti Hamasu. Samotný Izrael je stále relatívne bezpečný a návštevníkov zo zahraničia v tejto ťažkej dobe víta s otvorenou náručou.

15:10 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell v sobotu varoval pred regionálnym konfliktom na Blízkom východe, do ktorého by mohol byť zatiahnutý aj Libanon, informuje o tom agentúra AFP.

14:40 Šéf palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja v sobotu vyzval amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, aby na svojej ceste po Blízkom východe naliehal na ukončenie izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

14:17 Viaceré protestné hnutia, vrátane Black Lives Matter, plánujú na 12:00 zorganizovať protiizraelský protest v St. James Park v centre Londýna v sobotu.

11:57 Najmenej 22.722 ľudí zahynulo na palestínskych územiach od vypuknutia vojny s Izraelom 7. októbra minulého roka, uviedlo v sobotu palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

9:30 Libanonská šiitská politická a militantná organizácia Hizballáh sa v sobotu prihlásila k zodpovednosti za raketový útok na sever Izraela. Vo svojom vyhlásení Hizballáh uviedol, že útok zo soboty rána je "prvou reakciou" na "vraždu" predstaviteľa radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího.

8:38 Súd v Istanbule nariadil väzobné stíhanie pre 15 z 34 osôb zadržaných začiatkom tohto týždňa pre podozrenie zo špionáže pre Izrael. S odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva spravodlivosti o tom v sobotu informovala agentúra AP.

Gaza sa stala jednoducho neobývateľnou

"Tri mesiace od hrozných útokov zo 7. októbra sa stala Gaza miestom smrti a beznádeje," vyhlásil Griffiths. Odkazoval na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktoré viedli k vojne v Pásme Gazy. Práve v reakcii na tieto útoky začal Izrael Pásmo Gazy bombardovať. "Gaza sa jednoducho stala neobývateľnou. Jej obyvatelia sú každodenne svedkami ohrozenia vlastnej existencie, zatiaľ čo sa svet prizerá... Humanitárnemu spoločenstvu ostala nesplniteľná úloha podporovať vyše dva a pol milióna ľudí," dodal Griffiths. Väčšina územia Pásma Gazy sa zmenila na trosky, pričom vzdušné útoky pokračovali v mestách Chán Júnis a Rafah na juhu tohto palestínskeho územia, ako aj v jeho centrálnych častiach i uplynulú noc, informoval spravodajca AFP.

Izraelský útok na juhu Libanonu
Zobraziť galériu (5)
Izraelský útok na juhu Libanonu  (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

Izraelská armáda uviedla, že za uplynulých 24 hodín zasiahla vyše 100 cieľov vrátane vojenských pozícií, skladov zbraní či miest, odkiaľ sú odpaľované rakety. "Naďalej žiadame okamžitý koniec tejto vojny nielen pre obyvateľov Gazy a jej susedov v ohrození, ale aj pre nasledujúce generácie, ktoré nikdy nezabudnú na týchto 90 dní pekla a útokov," uviedol Griffiths. "Táto vojna sa nikdy nemala začať. No už dávno ubehol čas, kedy mala skončiť," dodal tento predstaviteľ OSN. Októbrový útok Hamasu na Izrael si vyžiadal životy približne 1140 ľudí, prevažne civilistov. Odvetné útoky Izraela a pozemné invázia do Pásma Gazy si doposiaľ vyžiadali už najmenej 22.600 obetí na životoch, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom.
 

Hlad sa šíri Gazou, pomoc humanitárnych organizácií kolabuje

"Mám hlad stále. Škvŕka mi v žalúdku, trpím slabosťou, bolesťami hlavy a niekedy aj závratmi. Jem veľmi málo, pretože o to málo, čo máme, sa musíme deliť," opísala dvadsaťšesťročná Maha, ktorá pred vojnou žila v Gaze, odkiaľ utiekla s rodičmi, prarodičmi, tromi bratmi a ich rodinami do Rafáhu. "Nemôžeme si tu kúpiť nič, z čoho by sme mohli variť. A humanitárna pomoc? Tento týždeň sme dostali dve konzervy fazule. Ale je nás 22," povedala.

"Vonku ohrievam vodu na ohni z konárov a pridávam nejaké korenie. Ale zostala len škorica, muškátový oriešok a čaj. Takže ja a moji bratia zažívame dni, keď nie je vôbec žiadne jedlo. Pijeme čaj, ale bez cukru to nemáme," opísala. "Počítame každú omrvinku. Žiadnu porciu nezjeme na jeden záťah, ale rozdelíme si ju na dve časti a schováme si polovicu," dodala. Tridsaťosemročná matka troch detí, ktorá tiež utiekla z Gazy do Rafahu kvôli vojne, tiež opísala, ako dospelí a deti celé dni hladujú. "Voda, ktorú pijú, nie je čistá, nesprchujú sa, takže ich svrbí pokožka. Každým dňom je to horšie," povedala Alham. V novembri bola podľa nej situácia ešte znesiteľná, k dispozícii bola múka a ryža. Teraz sú úplne odkázaní na potraviny od humanitárnych organizácií.

Bezpilotné lietadlo zostrelili neďaleko egyptského letoviska Dahab pri Červenom mori.
Zobraziť galériu (5)
Bezpilotné lietadlo zostrelili neďaleko egyptského letoviska Dahab pri Červenom mori.  (Zdroj: X/MiddleEastEye)

"Celý deň myslím len na to, ako zohnať jedlo pre deti. A keď už nejakú ryžu dostanem, nemám čistú vodu na jej uvarenie. Naposledy som varila ryžu asi pred tromi týždňami a vyšlo to len na štyri lyžice pre každé z detí," opísala. Deti už zabudli, ako chutí mlieko alebo mäso. Na chlieb nemá cenu ani pomyslieť. Manžel chodí s deťmi hľadať, kde sa jedlo rozdáva, a prináša len niekoľko balíčkov sušienok alebo chalvy. "Môj synovec má štyri mesiace. Jeho matka ho pred vojnou dojčila. Teraz už nemôže, sama nepije a neje dosť, nemá žiadne ovocie ani zeleninu, takže jej telo prestalo produkovať mlieko. Dieťa je hladné a stále plače," opisuje Alham.

Štyridsaťtriročná Noel žila pred vojnou v Beit Lahiya na severe, ale kvôli bojom utiekla so svojimi štyrmi deťmi a manželom do Khan Younis na juhu, ale ani tam nie je od začiatku decembra bezpečne. Preto sa presťahovali do oblasti Rafahu do základnej školy, ktorú prevádzkuje UNRWA, Agentúra OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami. "Raz denne rozdávajú datľové sušienky, ale pre celú rodinu to nestačí," povedal Noel. Jedného dňa jej manžel prešiel niekoľko kilometrov pešo, aby našiel jedlo; mohol ho zasiahnuť nálet, ale vrátil sa so zemiakmi, cibuľou a balíkom šošovice. Našiel ho v troskách domu, ktorý zničila bomba. "Nemali sme to však kde uvariť. Nakoniec nám jedna rodina požičala kastról, vonku sme si urobili oheň a uvarili sme si ho. Deti jedli, ale my s manželom nie, nechali sme si to na ďalší deň," opísal Noel.

MIMORIADNY ONLINE Izrael tvrdí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

Humanitárne organizácie varia jedlo vonku vo veľkých kotloch, šošovicovú alebo fazuľovú polievku, zatiaľ čo okolo čakajú davy ľudí s kastrólmi, vedrami alebo lavórmi. Nie vždy je však dostatok jedla pre všetkých, hrnce sú prázdne a okolo čakajú ešte deti, ktoré sú hladné. Podľa humanitárnych pracovníkov trpia v Gaze podvýživou desaťtisíce tehotných a dojčiacich žien. Za posledné dva týždne sa výrazne zhoršila aj dostupnosť humanitárnej pomoci, pričom OSN uviedla, že distribúcia humanitárnych zásob v pásme Gazy je na pokraji kolapsu.

"Ľudia nevedia, kam majú ísť, nevedia, kde je bezpečne, nemajú sa kde ukryť," opísal situáciu v pásme Gazy Carl Skau zo Svetového potravinového programu OSN (WFP), ktorý oblasť navštívil v decembri. Denník Haaretz sa na situáciu s humanitárnou pomocou opýtal aj úradu izraelského ministerstva obrany zodpovedného za palestínske civilné záležitosti (COGAT): "Od vypuknutia vojny vstúpilo cez hraničný priechod Rafah (z Egypta) a hraničný priechod Kerem Šalom (z Izraela) viac ako 6 300 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou," uviedol COGAT. Vojna však trvá už takmer tri mesiace, takže priemerný počet kamiónov denne je približne 70, čo je podľa OSN veľmi málo. Pred vojnou sa do pásma Gazy dostávalo 500 nákladných áut s humanitárnou pomocou denne.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu