Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na pohrebe 85 obetí bombových útokov v Iráne sa zúčastnil aj prezident Raísí

Ľudia si uctievajú obete bombového útoku v Kermáne Zobraziť galériu (2)
Ľudia si uctievajú obete bombového útoku v Kermáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

KERMÁN - Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok navštívil mesto Kermán, kde sa v Mešite imáma Alího zúčastnil na pohrebe 85 obetí stredajších bombových útokov pri hrobe iránskeho generála Kásema Solejmáního. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Prezident Raísí sa podľa iránskej štátnej televízie "zúčastnil na pohreboch a uctil si pamiatku mučeníkov". Ešte predtým tam navštívil aj Solejmáního hrob. Iránska agentúra Tasním pôvodne s odvolaním sa na guvernéra provincie Kermán informovala, že zosnulých pochovajú počas súkromných pohrebov, ktoré organizujú ich rodiny. Iránski predstavitelia zároveň vyzvali ľudí, aby sa po pohreboch a modlitbách zúčastnili na masovom zhromaždení na protest proti tomuto útoku.

archívne video

Vyjadrenie prezidenta FS k údajnému vyvážaniu vojenského materiálu do Ruska a Iránu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti. Delilo ich od seba približne desať minút. Iránska štátna televízia upravila v piatok bilanciu obetí z pôvodných 84 na 85 po tom, čo zomrel jeden z 284 zranených. "Medzi obeťami je 44 žien a detí a viac než desiatka Afgancov," uviedla štátna televízia.

K týmto útokom sa vo štvrtok prihlásila militantná organizácia Islamský štát (IS). Vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram uviedla, že dvaja jej členovia na tomto mieste "aktivovali svoje vesty s výbušninami". Samovražedný útok potvrdili v prípade prvého výbuchu aj iránske orgány. Druhý útok podľa nich taktiež pravdepodobne spáchal samovražedný atentátnik.

Ľudia si uctievajú obete bombového útoku v Kermáne
Zobraziť galériu (2)
Ľudia si uctievajú obete bombového útoku v Kermáne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Solejmáního zabila dronom armáda Spojených štátov 3. januára 2020 neďaleko letiska v Bagdade. Útok nariadil vtedajší americký prezident Donald Trump. Tento iránsky generál velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Viac o téme: ObeteBombový útokTragédieIránEbráhím RaísíKermánPrezidentSolejmáního hrob
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu