Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Univerzita Karlova zavedie bezpečnostné opatrenia: Zvažuje aj kamery s detekciou zvuku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Pražská Univerzita Karlova bude postupne zavádzať odporúčania, ktoré vyplynuli z bezpečnostnej analýzy jej budov. Podľa jej poradcu pre bezpečnosť Zdenka Kalvacha sú vhodnými opatreniami nácvik modelových situácií, krízový informačný systém či doplnenie tiesňových tlačidiel. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii s vedením univerzity.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

V krízovej situácii je podľa Kalvacha prioritou, aby univerzita okamžite reagovala. Druhým krokom je včasné varovanie, aby sa o útoku dozvedelo čo najviac ľudí v okolí. Treťou prioritou je zmiernenie dôsledku takého incidentu – teda efektívna koordinácia a čo najrýchlejšia distribúcia pomoci.

Univerzita Karlova zavedie bezpečnostné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Školy by si podľa neho v súčasnosti mali upresniť rutinné aj krízové postupy. Zdôraznil, že ich nestačí len vytvoriť, ale potrebný je aj praktický nácvik. Odporučil aj vytvorenie centrálnej bezpečnostnej linky či krízový informačný systém, ktorý by prostredníctvom SMS, emailu či telefonátom informoval o tom, čo sa deje. Užitočné podľa neho sú aj tiesňové tlačidlá v budovách fakúlt. Dodal, že v niektorých objektoch fakúlt uvažujú o nasadení kamier, ktoré sú schopné detegovať niektoré špecifické zvuky.

Za nevhodné označil bariéry pri vstupe do budov, akými sú napríklad bezpečnostné rámy. Pri tomto type útokov to podľa neho nie je účelné.

Budovu univerzity v Prahe musia po streľbe opraviť, zničených je 130 dverí

Hlavná budova Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (UK) v Prahe bude podľa dekanky Evy Lehečkovej z technických dôvodov zatvorená prinajmenšom do konca januára. Budova podľa nej musí prejsť opravou – spresnila, že po policajnom zásahu ostalo zničených viac než 130 dverí a len to bude stáť niekoľko miliónov korún. Ďalšie škody ešte nie sú presne vyčíslené.Letný semester sa začne podľa harmonogramu, a to 19. februára. Je však možné, že zo začiatku bude vyučovanie prebiehať online formou. Štvrté poschodie budovy, kde strelec útočil, bude podľa nej zatvorené zrejme celý semester.

archívne video

Pohľad na nepríjemný štvrtkový večer v centre Prahy, kde sa strieľalo (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Zdôraznila, že fakulta chce byť k študentom čo najviac ústretová, a preto in ponúkne napríklad individuálne študijné plány, aby si svoje študijné povinnosti mohli viac rozložiť v čase. Zároveň im odpustí školné, ktoré by predĺžením štúdia z tohto dôvodu vzniklo. Dodala, že skúškové obdobie je teraz pre študentov dobrovoľné – skúšky si môžu odložiť na neskôr."Pre nás je prioritou čo najskôr obnoviť náš akademický život a prevádzku, ako je to obvyklé pre vysokú školu – prezenčné vyučovanie, stretávanie, realizáciu výskumu, zaistenie administratívnej podpory," povedala Lehečková.

Univerzita Karlova zavedie bezpečnostné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Počas januára bude na Námestí Jana Palacha pietne miesto, kde bude celý mesiac horieť oheň. O vytvorení stáleho pietneho miesta podľa dekanky diskutujú.Rektorka UK Milena Králíčková opäť zdôraznila možnosti psychologickej pomoci pre kohokoľvek, kto ju potrebuje. Zároveň informovala, že na účte Nadačného fondu UK je aktuálne 73 miliónov korún (takmer tri milióny eur), ktoré sú určené jednak rodinám obetí a zraneným, ale aj na ostatné činnosti súvisiace s pomocou pre všetkých.K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Viac o téme: StreľbaKameryPrahaUniverzita Karlova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu