Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Japonskom otriaslo masívne zemetrasenie: Počet obetí stále rastie! VIDEO Zničené sú tisícky domov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Na najmenej šesť stúpol počet obetí pondelkového zemetrasenia, ktoré zasiahlo prefektúru Išikawa na japonskom ostrove Honšu. Celkový rozsah škôd, ktoré si otrasy v oblasti vyžiadali, ešte nebol v utorok ráno miestneho času bezprostredne jasný, píše TASR podľa agentúry DPA.

Aktualizované o 17:40 

Na najmenej 55 mŕtvych stúpol v utorok počet obetí silného pondelňajšieho zemetrasenia a dotrasov v strednej časti Japonska. Zároveň poškodili tisícky budov, vozidiel či lodí. Oznámili to tamojšie úrady, informuje TASR podľa agentúry AP.

Prinajmenšom 17 ďalších ľudí utrpelo ťažké zranenia. Najťažšie bola zasiahnutá prefektúra Išikawa, kde ešte deň po zemetrasení s magnitúdou 7,6 dochádza k dotrasom. Značné škody, ktorých rozsah nebolo bezprostredne možné zistiť, zaznamenali úrady aj na miestnych domoch.

Aktualizované o 9:49

Najmenej 48 životov si už vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo centrálne Japonsko. Ďalších minimálne 16 ľudí utrpelo vážne zranenia. Novú bilanciu dnes zverejnila japonská verejnoprávna televízia NHK s odvolaním sa na miestne úrady. Zničené boli tisíce domov, automobilov a lodí.

Aktualizované o 6:51

Na najmenej 30 stúpol v utorok počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v pondelok postihlo strednú časť Japonska, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP. Ako dodali, najmenej 14 ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia. Polovicu úmrtí zaznamenali v prístavnom meste Wadžima, kde ničivý požiar postihol obytné domy, spresnila vo vyhlásení vláda zemetrasením najťažšie postihnutej prefektúry Išikawa.

Na záberoch, ktoré naživo odvysielala japonská televízia NHK v prístavnom meste Wadžima v najhoršie postihnutej prefektúre Ikišawa, bolo vidieť viacero vyhorených domov a zrútených budov; hasiči ešte stále na niektorých miestach bojovali s plameňmi a nad miestom sa vznášal hustý oblak dymu. Podľa informácií tamojších médií utrpelo v dôsledku otrasov s magnitúdou 7,6 zranenia viacero ľudí.

Japonskom otriaslo masívne zemetrasenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Obyvatelia oblastí pozdĺž celého západného pobrežia boli tamojšími úradmi vyzvaní na ostražitosť v dôsledku pretrvávajúceho nebezpečenstva prívalových vĺn cunami. V utorkových ranných hodinách miestneho času postihla oblasť séria ďalších dotrasov, píše DPA. V pondelok bolo cítiť otrasy budov aj v miliónovom japonskom hlavnom meste Tokio. V krajine dočasne pozastavili aj premávanie rýchlovlakov. Japonskýn meteorologický úrad vydal na nasledujúci týždeň varovania pred ďalšími silnými otrasmi, predovšetkým počas nadchádzajúcich dvoch až troch dní.

Japonsko po silnom zemetrasení zrušilo všetky varovania pred vlnou cunami

Japonsko v utorok odvolalo všetky varovania pred prívalovou vlnou cunami, ktoré krajina vydala po pondelkovom silnom zemetrasení, potvrdil tamojší meteorologický úrad. TASR informuje podľa agentúry DPA. Menšie zmeny na úrovni prílivu a odlivu sú stále možné, uviedol predstaviteľ úradu deň po tom, čo zemetrasenie s magnitúdou 7,6 vyvolalo v strednom Japonsku vyše metra vysoké prívalové vlny cunami. Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej šesť obetí na životoch, množstvo zranených a "rozsiahle" materiálne škody, uviedol v utorok japonský premiér Fumio Kišida.

Japonskom otriaslo masívne zemetrasenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

"Potvrdili sa veľmi rozsiahle škody, vrátane mnohých obetí, zrútenia budov a požiarov," povedal Kišida novinárom a dodal, že pri záchrane ďalších obetí v zasiahnutej oblasti ide o "preteky s časom". Zemetrasenie v pondelok najviac zasiahlo prefektúru Išikawa na japonskom ostrove Honšu. Japonský meteorologický úrad (JMA) v utorok uviedol, že krajinu od pondelka zasiahlo dovedna 155 otrasov vrátane spomenutého silného zemetrasenia.

Japonskom otriaslo masívne zemetrasenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Väčšina otrasov mala podľa úradu magnitúdu väčšiu ako 3, a hoci sa ich sila postupne zmiernila, šesť silných otrasov bolo stále cítiť aj v utorok skoro ráno, cituje AFP. Na záberoch, ktoré naživo odvysielala japonská televízia NHK v prístavnom meste Wadžima v najhoršie postihnutej prefektúre Ikišawa, bolo vidieť viacero vyhorených domov a zrútených budov; hasiči ešte stále na niektorých miestach bojovali s plameňmi a nad miestom sa vznášal hustý oblak dymu.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu