Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvé oslavy Nového roka 2024: Obloha sa rozžiarila v tichomorskom štáte Kiribati aj na Novom Zélande!

Ohňostroj na Novom Zélande
Ohňostroj na Novom Zélande (Zdroj: repro foto Youtube/The Sun)

BAIRIKI - Prvé časti sveta vstupujú do nového roka 2024. Vzhľadom na časový posun ho už o 11.00 h SEČ privítali obyvatelia atolu Kiritimati, známeho tiež ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského štátu Kiribati, ktorý tvorí tri desiatky ostrovov a atolov. O hodinu neskôr privítali nový rok tiež Nový Zéland, Tonga a Samoa.

Na Kiritimati žije asi 5000 ľudí a je prvým obývaným ostrovom, ktorý pravidelne vstupuje ako prvý do nového roka, napísal server The Canberra Times, podľa ktorého tamojšie úrady tento rok žiadne veľké oslavy neprichystali. Stanica Deutsche Welle (DW) poznamenala, že tamojší obyvatelia zvyčajne oslavujú zmenu roka pečeným bravčovým mäsom a ďalšími tradičnými pokrmmi, ktoré zapíjajú kokosovou šťavou.

Iné časti Pacifiku sa chystajú uvítať rok 2024 okrem iného ohňostroje. Ako jedno z prvých veľkých miest sveta vstúpil do nového roka novozélandský Auckland, kde sa dátum zmenil o 12.00 h SEČ a tamojšia veža Sky Tower rozžiaril ohňostroj. Pozornosť sa potom stočí na austrálske Sydney, ktoré privíta nový rok dve hodiny po Novom Zélande slávnosťami vo svojom ikonickom prístave, píšu The Canberra Times.

Nový rok na Zem prichádza postupne, západne od takzvanej dátovej hranice. Táto medzinárodne uznávaná línia, ktorá prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky, je hranicou, po ktorej prekročení je potrebné zmeniť dátum.

Ako jedna z posledných vstúpi do nového roka Americká Samoa, ktorá tak urobí v pondelok v čase, keď bude v Česku už 12.00 h. Americká Samoa sa pritom nachádza len asi 200 kilometrov východne od Samoy, ktorá nový rok oslavuje ako jedna z prvých.

Na oslavy a vítanie nového roka však vrhajú tieň vojny medzi Ruskom a Ukrajinou i Izraelom a radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktoré zvýšili napätie v rôznych častiach sveta, poznamenala agentúra AP.

Francúzsko nasadí v čase silvestrovských osláv na celom svojom území vyše 90.000 policajtov a vojakov. Minister vnútra Gérald Darmanin opatrenie zdôvodnil vysokou hrozbou teroristických útokov, čiastočne spôsobenou situáciou v Izraeli a v Palestíne. Tá vyvolala po celom svete množstvo protestov. Bezpečnostné opatrenia zvýšia tiež úrady v americkom New Yorku, kde sa kvôli vojne Izraela a Hamasu konajú demonštrácie pravidelne. V Pakistane vláda zakázala všetky silvestrovské oslavy v solidarite s Palestínčanmi, upozornila AP.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe medzitým informovala o rušení osláv v niektorých ruských mestách na Ďalekom východe, ktoré tak robia kvôli obetiam v Belgorode, ktorý sa stal v sobotu podľa ruských vyjadrení terčom jedného z doteraz najväčších ostreľovaní z ukrajinskej strany, pri ktorom zahynuli viac ako dve desiatky ľudí.

Ukrajina, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej vojenskej agresii, čelí ruským vzdušným úderom prakticky denne a hovorca jej letectva Jurij Ihnať dnes podľa serveru Ukrajinska pravda vyzval obyvateľov, aby zabudli na zábavné ohňostroje a uposlúchli sirény varujúce pred náletmi a vyhľadali v takýchto prípadoch bezpečnosť v krytoch.

Viac o téme: OhňostrojNový ZélandSilvesterNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu