Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Opäť počuť sirény! Netanjahu chce zničiť Hamas: Vojna v Gaze nie je na konci

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vychádza z toho, že existujú tri predpoklady dosiahnutia mieru: zničenie Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a deradikalizácia palestínskej spoločnosti. Napísal to v komentári pre denník The Wall Street Journal (WSJ). Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy 

VIDEO Dôkazy spájajúce teroristické aktivity Hamasu s nemocnicou v Gaze

Dôkazy spájajúce teroristické aktivity Hamasu s nemocnicou v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:16 V Soule demonštranti pochodovali z izraelského veľvyslanectva k veľvyslanectvu USA, pričom odsúdili podporu USA izraelskej agresii v Gaze.

20:40 Hizballáh strieľal z mešity v južnom Libanone na izraelských civilistov. Toto dnes nie je prvý útok Hizballáhu zahŕňajúci sväté miesto. Miesta uctievania by mali byť posvätné, nie obetované pre terorizmus.

20:10 Jemenské ozbrojené sily: V mene Alaha, najmilostivejšieho, najmilosrdnejšieho, Všemohúci Alah povedal: "Ó vy, ktorí ste uverili, ak podporíte Alaha, on vás podporí a pevne vám postaví nohy." Toto je pravda Alaha Almigha.

19:54 Demonštrácia pred americkým veľvyslanectvom v Berlíne; odsúdenie izraelskej agresie v pásme Gazy a jej podpory zo strany USA.

19:29 Od 7. októbra bolo doteraz zabitých 103 novinárov.

19:05 Neďaleko izraelského veľvyslanectva v indickej metropole Naí Dillí došlo v utorok večer miestneho času k výbuchu, zranenia však nikto neutrpel. Oznámilo to izraelské ministerstvo zahraničných vecí. Indická polícia neskôr informovala, že incident vyšetruje, uvádza agentúra AFP.

18:47 Štvrté video zverejnené Hamasom. Zameranie na špeciálnu izraelskú jednotku ukrytú v jednom z domov v štvrti Al-Qasas v tábore Jabalia a stiahnutie nepriateľa pre deštruktívny mechanizmus.

18:44 Hamas dnes vidal štvrté video.

18:24 Palestínska rodina žije vo svojom dome, ktorý čiastočne zničili izraelské letecké útoky v utečeneckom tábore Jabalia severne od Gazy.

17:40 Náčelník štábu izraelskej armády: "Vojna bude pokračovať ešte niekoľko mesiacov."

17:12 Masový hrob asi 80 zavraždených Palestínčanov v Rafahu po okupácii zverejnil ich telá, ktoré počas vojny uniesli z pásma Gazy.

16:42 Scény z operácie prilákania špeciálnych jednotiek do domu v meste Beit Hanoun v severnom pásme Gazy a jeho zničenia 3 personálnymi bombami, šokovou výbušninou a výbušninou Shuath, čo viedlo k smrti celej jednotky.

16:22 Jordánska ekonomika prichádza v dôsledku konfliktu v Pásme Gazy mesačne o približne 260 miliónov eur. Príčinou sú zrušené turistické pobyty. Oznámilo to v utorok jordánske ministerstvo cestovného ruchu. Informuje o tom agentúra DPA.

16:19 V blízkosti izraelského veľvyslanectva v Dillí dnes došlo k výbuchu. Pri explózii nikto zo zamestnancov ambasády neutrpel zranenia. S odkazom na úrad o tom informovala agentúra Reuters.

15:55 Tu prichádza bum.

15:27 Obec Rafah a ministerstvo Awqaf pripravujú masové hroby na pochovanie tiel Palestínčanov zadržaných izraelskými okupačnými silami počas prebiehajúcej vojny v Gaze.

15:06 Vstup 80 tiel zabitých Palestínčanov cez prechod Kerem Abu Salom, ktorých telá kradla okupácia od začiatku pozemnej operácie.

14:52 Izraelské sily zabili Sham, Maria, Shams a Mona Moataz Wadih Salem s ich matkou Nidaa a starou mamou Bahija, ich teta Sanaa a jej manžel Muhammad a ich deti Sama, Ghazal, Abdullah a Yazan. 100 členov rodiny Salem bolo zabitých počas prebiehajúcej izraelskej agresie v Gaze.

14:10 Pri izraelskej operácii v Pásme Gazy zomrelo už takmer 21 000 ľudí a ďalších zhruba 55 000 osôb utrpelo zranenie. Podľa agentúry Reuters o tom informovali palestínske úrady riadené radikálnym hnutím Hamas.

14:06 Hizballáh zaútočil na grécko-pravoslávny kostol Panny Márie v Iqrite v severnom Izraeli. Protitanková strela z Libanonu zasiahla priamo kostol a zranila civilistu.

13:45 Sirény znejú v okupovanom Asqalane a okolitých osadách, keď odboj v Gaze vystreľuje záplavu rakiet.

13:36 Blízko egyptského letoviska Dahab na brehoch Červeného mora bol dnes zostrelený dron neznámeho pôvodu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva bezpečnostné zdroje. Správu potvrdzujú aj egyptské médiá.

13:15 Škody na Univerzitnej ulici v Gaze.

12:12 Scény ničenia v Beit Lahia v dôsledku prebiehajúcej izraelskej okupačnej agresie v Gaze.

11:40 Každodenný život vysídlených Palestínčanov v Rafahu na juhu Gazy.

11:00 Traja americkí vojaci utrpeli zranenie pri útoku ozbrojencov napojených na Irán na vojenskú základňu v irackom Irbíle. Jeden z nich je podľa Pentagonu v kritickom stave. Spojené štáty reagovali tromi odvetnými útokmi na stanovište milícií v Iraku. Iracká vláda útoky USA odsúdila.

10:35 Irán dúfa v obnovenie diplomatických väzieb so svojim politickým rivalom Egyptom po vyše 40 rokoch napätých vzťahov. Informuje agentúra DPA. "Rokovania vyzerajú zatiaľ sľubne a obe krajiny sú na dobrej ceste k prekonaniu rozdielov a skorému otvoreniu novej diplomatickej kapitoly," uviedol v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání.

9:45 Požiar vypukol v dome po tom, čo ho vyhodili do vzduchu okupačné vojská.

9:00 Zničenie v oblasti Tal Al-Zaatar po tom, čo bolo cieľom izraelských okupačných bojových lietadiel.

8:37 V čase najtvrdších bojov s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy, ktoré izraelské jednotky začali po raketových útokoch a útoku a masakroch vykonaných ozbrojencami z hnutia Hamas na izraelské územie v okolí Gazy, si Izraelčania aj Palestínčania pripomínajú výročie jednej z minulých operácií. Pred 15 rokmi, 27. decembra 2008, sa začala izraelská operácia Liate olovo, ktorej cieľom bolo prinútiť Hamas, aby prestalo ostreľovať izraelské územie.

8:00 Izraelské sily pokračujú v nájazdoch na utečenecký tábor Nour Shams v meste Tulkarm.

7:30 Izraelská armáda v utorok nadránom informovala o ďalšom leteckom poplachu na svojom území. Sirény sa rozozvučali v izraelských komunitách pozdĺž hranice s Pásmom Gazy, uvádza agentúra DPA.

7:00 Okupačné sily sa stali terčom výbušného zariadenia neďaleko súdneho kruhového objazdu v meste Tulkarm.

6:25 Odkaz pre Bidena od vedúceho nemocnice Nassera: "Chcem sa opýtať Bidenovej administratívy: koľko nás ešte musí zomrieť?" doktor Ahmed Moghrabi, vedúci oddelenia plastickej chirurgie nemocnice Nasser.

6:15 Americká armáda podnikla v pondelok útoky na tri zariadenia využívané Iránom podporovanými jednotkami v Iraku po tom, čo v ten istý deň utrpeli pri útoku zranenia traja americkí vojaci, uviedol minister obrany USA Lloyd Austin. Informuje agentúra AFP a AP.

6:00 Vojna v Pásme Gazy zďaleka nie je na konci a Izrael svoju operáciu v nadchádzajúcich dňoch ešte zintenzívni. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to dnes povedal zákonodarcom zo svojej strany Likud, informovala agentúra Reuters. "Nekončíme, pokračujeme v boji a budeme boje v nadchádzajúcich dňoch zintenzívniť," povedal Netanjahu podľa vyhlásenia. "Boje budú trvať dlho a nie sú zďaleka na konci," dodal.

Gaza musí byť demilitarizovaná

"Hamás musí byť zničený, Gaza musí byť demilitarizovaná a palestínska spoločnosť musí byť deradikalizovaná. To sú tri predpoklady pre mier medzi Izraelom a jeho palestínskymi susedmi v Gaze," začal svoj príspevok Netanjahu. Pre splnenie prvého bodu je podľa politika nutné zlikvidovať vojenské kapacity Hamásu a ukončiť jeho politickú vládu nad Gazou. Je to podľa neho jediná primeraná reakcia, aby sa zabránilo opakovaniu hrozných zverstiev zo 7. októbra, keď Hamas a ďalší ozbrojenci zaútočili z Gazy na Izrael a zabili na 1200 ľudí, prevažne civilistov.

Pri zničení palestínskeho radikálneho hnutia bude podľa Netanjahua Izrael "naďalej postupovať v plnom súlade s medzinárodným právom". Pripúšťa ale, že to je zložité, pretože "neoddeliteľnou súčasťou stratégie Hamasu je využívanie palestínskych civilistov ako ľudských štítov". Demilitarizácia Gazy bude podľa izraelského ministerského predsedu vyžadovať dočasnú bezpečnostnú zónu na obvode pásma a vytvorenie kontrolného mechanizmu na hranici medzi Gazou a Egyptom, ktorý "bude zodpovedať bezpečnostným potrebám Izraela a zabráni pašovaniu zbraní na toto územie".

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu