Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké zlyhanie bezpečnostných zložiek: Festival v Izraeli bol ohrozený už pred masakrou, napriek tomu sa konal!

Masaker na festivale Tribe of Nova v Izraeli. Medzi ľudí vtrhli ozbrojenci teroristickej skupiny Hamas. Zobraziť galériu (3)
Masaker na festivale Tribe of Nova v Izraeli. Medzi ľudí vtrhli ozbrojenci teroristickej skupiny Hamas. (Zdroj: Twitter/Global: Military-Info)

JERUZALEM – Zabíjanie, ktoré spustil palestínsky Hamas voči izraelskému obyvateľstvu, postihlo aj festival Nova neďaleko hraníc pásma Gazy. Podľa najnovších informácií niektorí dôstojníci len preháňali so zbytočným bezpečnostným rizikom. Bola to chyba obrovských rozmerov.

archívne video

Vojaci Izraelských obranných síl odhalili severné veliteľstvo Hamasu (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Počas masakry dňa 7. októbra, kedy palestínske hnutie Hamas zaútočilo na izraelské obyvateľstvo, prišlo o život viac ako tisíc ľudí. Ďalšie dve stovky teroristi odviedli ako rukojemníkov. Radikálnych bojovníkov bolo zhruba 3-tisíc. Informuje o tom Times of Israel. Zaútočili po zemi aj zo vzduchu, no konkrétne na festival Nova sa dostali pomocou helikoptér. 

Nové dôkazy 

Kľúčový dôstojník izraelských obranných síl vyjadril obavy a nesúhlas so schválením tohto festivalu. Ako mu bolo povedané, považuje to za "zbytočné bezpečnostné riziko" a nadriadení mu prikázali, aby konanie festivalu povolil.  Išlo o operačného dôstojníka divízie Gazy, podplukovníka Sahara Fogela, ktorý sa neobával vpádu teroristov do Izraela, ale raketového útoku priamo na územie, kde sa konal festival. 

Izraelská polícia v Gaze
Zobraziť galériu (3)
Izraelská polícia v Gaze  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahmoud Illean)

Navyše sa objavilo viacero varovných správ, ktoré izraelská armáda ignorovala. Toto všetko sa odohralo v čase pred samotným prekvapujúcim útokom. Nebolo jasné, či Fogel vôbec vedel aj o ďalších varovaniach, ktoré prichádzali pred 7. októbrom. V prípade nekonania festivalu by mohli nastať viaceré právne problémy. Uvádzalo sa to v dokumente, ktorý dostal samotný Fogel s tým, aby sa festival konal. Svojím spôsobom by nič nedosiahol, pretože v prípade jeho zrušenia bol na stole aj variant spojenia s iným festivalom, ktorý sa mal konať deň pred Novou. 

Vedeli to

V správe sa uvádza, že v systéme Iron Dome bola zriadená špeciálna výstražná oblasť, známa ako "polygón", ktorá by poskytla extra ochranu pre miesto konania festivalu. Silové zložky štátu si podľa tejto teórie boli vedomé, že pre tisíce návštevníkov festivalu nie je možné poskytnúť bezpečné priestory bez špeciálnej obrany.

Proti zrušeniu festivalu sa postavila aj regionálna rada Eshkol, ktorá sa domnievala, že by to bolo verejné obťažovanie. Izraelské bojové zložky (IDF) v reakcii na správu uviedli, že armáda "vykoná podrobné a hĺbkové vyšetrovanie, keď to operačná situácia dovolí. Následne svoje zistenia aj zverejní".

Bránia tomu boje 

Minulý týždeň štátny kontrolór Matanyahu Englman tvrdo kritizoval zlyhanie izraelskej obrany zo 7. októbra a prisľúbil, že toto "obrovské zlyhanie" nakoniec preverí jeho úrad. "Siedmeho októbra boli porušené hranice štátu Izrael a prekliati teroristi z Hamasu si v mestách tejto krajiny robili, čo sa im zachcelo," povedal Englman pre finančný výbor Knessetu a poukázal na správu, ktorú jeho úrad zverejnil predchádzajúci deň o tom, že vláda nedokázala riešiť potreby civilistov. Poznamenal, že v súčasnej dobe sa nepohne, pretože by nebolo možné vykonať toto vyšetrovanie, kým IDF vykonáva intenzívnu vojenskú činnosť.

Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy
Zobraziť galériu (3)
Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Zástupcovia asi 200 rodín, ktoré na festivale Nova stratili svojich blízkych, sa stretli v hoteli David Intercontinental v Tel Avive a spoločnými silami sa usilujú o výraznejší postup. Fórum vyzýva na okamžité zriadenie nezávislého vyšetrovacieho výboru, ktorý by vyšetril nedbanlivosť, ktorá viedla k masakru, pričom tvrdí, že bezpečnostné sily nezohľadnili všetky potenciálne hrozby, keď povolili festival len päť kilometrov od hraníc pásma Gazy.

Viac o téme: MasakerMasakraOdhalenieHrozbaIzraelPásmo GazyFestivalSupernova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu