Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozilo ďalšie nešťastie? V dome strelca z Karlovej univerzity našli policajti výbušné zariadenie! Nechal pustený plyn

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X.com/Jakub Sláma, John Spectator, Jacom Weizman, Databáza Českej polície)

PRAHA - Polícia našla v dome strelca z Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (UK) v obci Hostouň v stredných Čechách zariadenie pripomínajúce nástražný výbušný systém. V dome bol navyše pustený plyn, takže je pravdepodobné, že ho 24-ročný mladík chcel vyhodiť do vzduchu. Možnej tragédii zabránili policajti a hasiči, informuje v sobotu portál Novinky.cz.

archívne video 

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Policajti, hasiči aj záchranári prišli do predmetného domu v Hostouni vo štvrtok, pre údajnú SMS správu, v ktorej sa strelec zveril s tým, že chce spáchať samovraždu. Po príchode na miesto na podlahe našli ležať bezvládne telo otca v tom čase nezvestného študenta. Na prvý pohľad bolo jasné, že muž zomrel násilnou smrťou. Vedľa jeho tela navyše ležala sekera. Neskôr sa zistilo, že muža niekto zastrelil.

V dome boli aj kanistre s benzínom

Policajti a hasiči navyše v dome ucítili zápach plynu a objavili podozrivé zariadenie. "V dome, v ktorom bol cítiť plyn, boli umiestnené plynové fľaše a nachádzal sa tu nástražný výbušný systém," potvrdil serveru Novinky.cz policajný hovorca Jan Daněk. Podľa informácií tohto portálu sa okrem plynových fliaš mali v dome nachádzať aj kanistre s benzínom či fén s časovačom, ktorý sa mal spustiť v určitý čas. Či bolo takto zostrojené zariadenie schopné vybuchnúť, budú policajti ďalej preverovať. Zasahujúcim zložkám sa ho každopádne podarilo včas odpojiť. "Na mieste zasahoval policajný pyrotechnik, ktorý celý systém odpojil a zaistil," dodal Daněk.

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Streľba si vyžiadala 14 životov

Po tom, čo 24-ročný mladík zrejme usmrtil svojho otca a nastražil v dome výbušný systém, sa vydal do Prahy, kde spáchal masovú vraždu. Streľba v budove UK v Prahe je najtragickejším prípadom tohto druhu v dejinách Česka. Vyžiadala si 14 životov. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, viacerí vážne. Zomrel aj samotný útočník, ktorý po streľbe spáchal samovraždu. Medzi jeho ďalšie obete pravdepodobne patrí aj 32-ročný muž a jeho dvojmesačné dieťa, ktorí zomreli po minulotýždňovej streľbe v Klánovickom lese na okraji Prahy. Polícia od vtedy - od minulého piatka - po páchateľovi pátrala, pričom so strelcom z UK ho neskôr spojila balistická skúška, ale aj viacero ďalších dôkazov.

Hrozilo ďalšie nešťastie? V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Česko si v sobotu štátnym smútkom pripomína obete štvrtkovej streľby. Štátne vlajky na úradoch a inštitúciách sú spustené na pol žrde spoločne s čiernymi zástavami. Bohoslužby pripomínajúce obete útoku sa konali v mnohých mestách. Napoludnie sa tiež po celej krajine rozozvučali zvony a prebehla aj minúta ticha.

Viac o téme: StreľbaPrahaUniverzita Karlova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu