Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Filipínach je po záplavách nezvestná jedna osoba: Tisíce ďalších evakuovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANILA - Jedna osoba je nezvestná a tisíce ďalších evakuovali po záplavách a výpadkoch elektriny na filipínskom ostrove Mindanao, ktoré spôsobila tropická cyklóna Jelewat. V pondelok o tom informovali miestne úrady a agentúra AFP.

"Miestny obyvateľ ignoroval varovania a išiel zbierať kokosové orechy, ktoré plávali v rieke. Pravdepodobne ho strhol prúd," uviedol Meliton Sango, policajný šéf v meste Manay, kde došlo aj k zosuvu pôdy. Dodal, že rieka Casaoman, ktorá preteká týmto pobrežných mestom s približne 40.000 obyvateľmi, sa vyliala a na dvoch miestach siaha voda do výšky kolien.

archívne video

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V troch ďalších mestách vypadol prúd

Úrad civilnej ochrany v Manile zároveň hlásil v ďalšom pobrežnom meste Cortes na východnom pobeží daného ostrova dva zničené domy. V troch ďalších mestách vypadol prúd. Úrady nariadili preventívnu evakuáciu 12.000 obyvateľov z východného a severného pobrežia, kde môže dôjsť k ďalším zosuvom pôdy.

"V súčasných podmienkach očakávame záplavy a zosuvy pôdy v dôsledku dažďa najmä v oblastiach, ktoré sa nachádzajú vysoko alebo sú na tieto riziká veľmi náchylné," uviedla meteorologická služba v najnovšej správe s tým, že cyklóna bude ďalej prechádzať juhom krajiny. Pobrežná stráž zároveň hlásila rozsiahle narušenie lodnej dopravy v dôsledku obmedzení, ktoré úrady prijali s cieľom zabrániť nehodám na rozbúrenom mori. Viac než 100 lodí uviazlo v prístavoch a vyše 5000 ľudí muselo zostať v prístave v Manile, pretože nepremávali trajekty do južnej a strednej časti Filipín.

Filipíny zasiahne každý rok v priemere 20 veľkých búrok, ktoré si vyžiadajú niekoľko stoviek obetí. Krajina teraz zažíva iba jedenástu veľkú tohtoročnú búrku – presne toľko ich bolo aj v roku 1998, čo je v súčasnosti platné rekordné minimum na jeden rok.

Viac o téme: ElektrinaZáplavyOstrovEvakuáciaFilipínyCyklóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu