Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Maďarsko vetovalo balík pomoci Ukrajine: Nájdeme iný spôsob, reaguje šéfka Európskej komisie

Viktor Orbán Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

MOSKVA - Stále nie je jasné, kde sa nachádza väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj, oznámili v piatok jeho spolupracovníci. Navaľnyj sa už niekoľko dní nenachádza v trestaneckej kolónii, v ktorej si doposiaľ odpykával trest. Informuje agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 659

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 659 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Ruská protiletecká obrana dnes večer zničila 26 ukrajinských dronov nad Krymom, oznámilo ruské ministerstvo obrany. O možných škodách ani obetiach na okupovanom ukrajinskom polostrove sa nezmienilo. Bližšie nešpecifikované ukrajinské nálety v Ruskom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti podľa agentúry Reuters oznámili tamojšie proruské okupačné úrady.

18:46 Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová sa v piatok v moskovskej väznici stretla s novinárom amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evanom Gershkovichom, ktorého zadržali pre podozrenie zo špionáže. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

16:52 Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok prisľúbila, že EK do začiatku budúceho roka nájde spôsob, ako uvoľniť 50 miliárd dolárov finančnej pomoci pre Kyjev, a to aj napriek možnému vetu Maďarska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:44 Ukrajina v piatok vyzvala Európsku úniu, aby do januára budúceho roka uvoľnila 50 miliárd eur finančnej pomoci pre Kyjev, ktoré na úrovni EÚ blokuje maďarský premiér Viktor Orbán. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:35 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj opustil územie Vladimírskej oblasti, kde si doteraz odpykával svoj trest, a je prevážaný do nápravnovýchovného ústavu v inej časti krajiny. Jeho príchod tam bude zverejnený v súlade so zákonom. Uvádza sa to vo vyhlásení ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) prečítanom v piatok na zasadnutí súdu, ktorý sa zaoberal Navaľného sťažnosťou na vedenie väznice IK-6 v Melechove.

14:51 Najväčšiemu ukrajinskému mobilnému operátorovi Kyivstar sa niekoľko dní po bezprecedentnom hackerskom útoku podarilo obnoviť väčšinu služieb po celej krajine. Operátor oznámil, že sa mu v piatok podarilo obnoviť pripojenie na mobilný internet. Obnovenie funkčnosti tejto služby potvrdil z Kyjeva reportér agentúry DPA.

13:40 Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom sa ukrajinský vojenský personál hrá curling s protitankovými mínami bez poistiek.

12:55 Maďarsko bráni svoje záujmy blokovaním ďalšej pomoci Európskej únie pre Ukrajinu. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje správa agentúry AFP. "Maďarsko je zvrchovaná krajina. Má svoje vlastné záujmy a na rozdiel od mnohých európskych krajín svoje záujmy pevne bráni, čo na nás robí dojem," reagoval Peskov. Moskva podľa AFP vníma Budapešť ako svojho spojenca v EÚ.

12:50 Správna rada Registra škôd spôsobených agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine (RD4U) si na svojom ustanovujúcom zasadnutí v Haagu  zvolila predsedu a podpredsedu. Na piatkovú správu Rady Európy (RE) upozornil spravodajca.

12:25 BILD: Rusko sa chystá bojovať proti Ukrajine do roku 2026, Kremeľ plánuje dobyť Charkov, Dnepro a Záporožie.

11:48 Šéf parlamentnej frakcie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Rolf Mützenich vyzval na väčšie diplomatické úsilie vlády vo vojne na Ukrajine, ktorú podľa jeho slov nie je možné ukončiť na bojisku. Informuje tlačová agentúra DPA.

11:30 Premiéri a prezidenti ďalších krajín Európskej únie neponúkli maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi nič výmenou za to, že pri kľúčovom rozhodovaní o štarte prístupových rokovaní s Ukrajinou odišiel z rokovacej sály. Orbán od svojho veta upustil dobrovoľne sám, píše dnes bruselský server Politico o štvrtkovom prekvapivom rozhodnutí Európskej rady v Bruseli. Zdôrazňuje však zároveň, že sa summitu nepodarilo dohodnúť na vyčlenení 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine a na opätovnom prerokovaní spoločného rozpočtu EÚ.

11:15 Dohoda o finančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur sa môže uskutočniť začiatkom budúceho roka. Povedal to v piatok ráno belgický premiér Alexander De Croo pred začatím druhého dňa summitu EÚ. Belgicko od 1. januára preberie predsedníctvo v Rade EÚ a v tejto pozícii bude "zmierovateľom" medzi krajinami s odlišnými názormi, informuje bruselský spravodajca. 

11:05 Snehové víchrice zasiahli v piatok celé územie Ruska, pričom Moskva zaznamenala jedno z najvýdatnejších snežení za posledné desaťročia. Počasie spôsobilo dopravné komplikácie, pričom vodiči kamiónov bojovali s vyše 20-centimetrovou vrstvou snehu a so silným vetrom. Informuje agentúry Reuters.

11:00 Mikrobus s poľskou poznávacou značkou zrazil troch ukrajinských vodičov, ktorí išli po prechode pre chodcov pri hraniciach s Ukrajinou. O udalosti, ktorá sa stala v stredu blízko hraničného priechodu Hrebenne-Rava Ruska, informovala ukrajinská verzia Rádia Sloboda a dnes ráno tiež spravodajský web RBK-Ukrajina, ktorý sa odvoláva na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničia. Polícia vodiča mikrobusu zadržala.

10:33 Konečné slovo v otázke vstupu Ukrajiny do Európskej únie majú aj tak národné parlamenty. Ak teda Maďarsko nechce, aby sa Ukrajina stala členom EÚ, parlament to odmietne, povedal v piatkovom pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca v Budapešti.

10:30 Navaľného spolupracovníci uviedli začiatkom tohto týždňa, že nie je známe miesto pobytu ruského opozičníka v rámci väzenského systému. V dohľadom čase sa pritom očakával jeho prevoz do tzv. špeciálnej trestaneckej kolónie s najvyšší stupňom stráženia.

10:20 Japonsko v piatok oznámilo rozšírenie sankcií proti Rusku pre vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informuje agentúra AFP. Na japonskom sankčnom zozname teraz figuruje 494 organizácií z Ruska, 27 z Bieloruska a šesť z Arménska, Spojených arabských emirátov, Sýrie a Uzbekistanu. Nové sankcie pre organizácie z Ruska vstúpia do platnosti 22. decembra, pre zvyšné krajiny 27. decembra.

9:57 Maďarsko môže zastaviť proces vstupu Ukrajiny do Európskej únie neskôr, povedal dnes podľa agentúry Reuters maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore s maďarským rozhlasom. Európska únia vo štvrtok na summite rozhodla o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou, proti čomu sa Orbánova národnokonzervatívna vláda dlhodobo stavia. Orbán pri rozhodovaní svojich kolegov z ďalších európskych krajín odišiel zo sály a umožnil tak summitu vec schváliť.

9:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:48 AFU zasiahla miesto ruských jednotiek v betonárni Mariupol.

8:30 Biely dom privítal štvrtkový "historický" krok Európskej únie otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou. Označil to za kľúčový dôkaz o západnej podpore Kyjeva, ktorý bojuje proti invázii Ruska. Informuje agentúra AFP.

8:20 Bývalého agenta amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Charlesa McGonigala odsúdili na 50 mesiacov väzenia za napomáhanie ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. Uviedli to vo štvrtok americké úrady, informuje agentúra AFP.

8:15 Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili v noci 15. decembra 14 ruských bezpilotných lietadiel, informovalo letectvo v telegrame. Drony boli vypustené z Primorsko-Akhtarska v južnom Krasnodarskom kraji v Rusku.

7:25 Fínsko dnes uzavrie svoju pozemnú hranicu s Ruskom, - Yle s odvolaním sa na šéfku ministerstva vnútra Mari Rantanen. Mapa zobrazuje hraničné priechody, ktoré boli dnes otvorené skôr.

6:20 Rakúsko požaduje odstránenie Raiffeisen Bank z ukrajinskej čiernej listiny výmenou za podporu nových sankcií proti Rusku - Reuters.  Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v októbri otvorene kritizoval „zoznam vojnových sponzorov“ ako represívny.

6:15 Moskovský súd vo štvrtok zrušil pokutu 150.000 rubľov (1400 eur) pre ruského ľudskoprávneho aktivistu Olega Orlova, ktorú mu v októbri udelil za kritiku vojny na Ukrajine. Namiesto pokuty mu však teraz hrozia tri roky väzenia. Informuje agentúra AP.

6:00 Stovky protestujúcich sa vo štvrtok zišli pred radnicou v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, odkiaľ vyzývali, aby úrady nemíňali peniaze na miestne projekty, ale využili ich na vojnu proti Rusku. Informuje správa agentúry AP. Občianske združenie Peniaze pre Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU), ktoré protest organizovalo, založili v septembri členovia, ktorí vyjadrili obavu nad "zbytočnými a zle načasovanými" výdavkami mestskej rady.

Orbán kritizoval návrhy Európskej komisie

Maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval návrhy Európskej komisie na zmeny v dlhodobom rozpočte EÚ už pred štvrtkovým začiatkom summitu. Ďalší lídri však dúfali, že ho presvedčia o súhlase kompromisnými ponukami. Predseda Európskej rady Charles Michel v noci na piatok oznámil, že sa to nepodarilo. Veto potvrdil aj samotný Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

"Zhrnutie nočnej zmeny: veto pre dodatočné peniaze Ukrajine, veto pre revíziu viacročného finančného rámca (rozpočtu). K tejto otázke sa v Európskej rade vrátime budúci rok po náležitej príprave," napísal Orbán na sociálnej sieti. Michel hovoril o snahe dosiahnuť konsenzus začiatkom budúceho roka. Viacerí diplomati pre DPA potvrdili, že sa lídri chcú touto otázkou zaoberať znova v januári.

Rokovania o podpore Ukrajiny

Rokovania o podpore Ukrajiny sa týkali 50 miliárd eur pre budúci rok, z nich 17 miliárd mali tvoriť nevratné granty a 33 miliárd pôžičky. Voči návrhom eurokomisie mali okrem Maďarska výhrady takzvané "šetrné" členské štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu EÚ. Plánované boli aj úpravy rozpočtu únie na roku 2021-27 v iných oblastiach. Na žiadosť krajín ako Taliansko by mali dodatočné financie smerovať na podporu konkurencieschopnosti priemyslu a do migračnej politiky. Aj tieto plány však nateraz ovplyvnilo maďarské veto.

Sankčný balíček

Prezidenti a premiéri členských krajín EÚ privítali ďalší, v poradí už dvanásty súbor európskych sankčných opatrení proti Ruskej federácii, ktorá vedie vojnu proti susednej Ukrajine. Sankčný balíček začala Európska komisia chystať na konci októbra, jeho formálne potvrdenie členskými štátmi očakávajú zdroje ČTK v piatok. Summit EÚ opäť ruskú vojnu proti brániacej sa Ukrajine odsúdil a dal jasne najavo unijnú podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu