Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Le Penová a ďalší sa postavia pred súd za spreneveru prostriedkov EÚ

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra v piatok rozhodla o súdnom konaní voči francúzskej krajne pravicovej političke Marine Le Penovej a ďalším pre podozrenie, že fondy EÚ využili na financovanie straníckych aktivít. Pred súd sa majú postaviť v marci. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bývalá prezidentská kandidátka a ďalších 26 členov jej strany Národné združenie (RN) čelia obvineniam zo založenia systému na spreneveru peňazí EÚ na najímanie pracovníkov vo Francúzsku. V prípade, že súd uzná Le Penovú za vinnú, jej hrozí desaťročný trest odňatia slobody, pokuta milión eur a — keďže je volenou predstaviteľkou — aj zákaz zastávať verejnú funkciu na desať rokov.

Archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Vyšetrovanie spustili v roku 2015. Prokuratúra vyhlásila, že europoslanci z RN vrátane Le Penovej s týmito aktivitami začali v roku 2004. Medzi obvinenými je aj Le Penovej otec, Jean-Marie Le Pen, ktorý je spoluzakladateľom tejto strany, predtým známej ako Národný front (FN). Stranu ako právnickú osobu podozrievajú z prijímania nezákonného financovania a spoluúčasti na podvode. Le Penová obvinenia odmieta.

Marine Le Penová kandidovala v rokoch 2017 a 2022 v prezidentských voľbách, v ktorých v oboch prípadoch neuspela v súboji s centristom Emmanuelom Macronom. Predsedníčkou RN bola do roku 2021 a v súčasnosti je líderkou strany v parlamente. Mandátu poslankyne Európskeho parlamentu sa vzdala v roku 2017. Európsky parlament v roku 2018 uviedol, že v rokoch 2009 – 2017 bolo spreneverených 6,8 milióna eur.

Viac o téme: FrancúzskoMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu