Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Jednoduchý odber krvi vám môže zachrániť život! Nová metóda dokáže zisťovať vážne choroby, TAKTO to funguje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON D.C. – Najnovšia štúdia vedcov odhalila šokujúce zistenia. Biologický vek vašich orgánov môže byť vyšší, ako ten váš. Čím sú však orgány „staršie“, tým náchylnejšími pre ochorenia sa stávajú. Podľa expertov by sa vďaka jedinému odberu krvi mohlo mnohým smrteľným chorobám predísť. Hneď potom, ako vďaka vašej krvi objavia chyby, ochorenie by mohli začať liečiť skôr, ako vôbec vypukne!

archívne video

VIDEOROZHOVOR Najhoršie je, keď máte vyhorený personál: Pár metrov od našich hraníc chodia lekári do práce s radosťou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako informuje americký portál Guardian, podľa štúdie vedcov z Stanfordovej univerzity v USA majú ľudia, ktorých orgány starnú rýchlejšie ako zvyšok tela vyššie riziko na ochorenie daného orgánu. Výskumný tím využil metódu strojového učenia na hodnotenie hladiny bielkovín (markerov)  v ľudskej krvi.

Vedecká štúdia sa zamerala na 11 ľudských orgánov, a to mozgu, srdca, pľúc, obličiek, pečene či pankreasu a ciev. Nová metóda dokáže odhaliť aj „starnutie“ imunitného systému, svalov, tuku a ciev.

Jedno z chorôb, o ktorej výskyte by sme tak vďaka novej metóde mohli vedieť omnoho skôr je napríklad Alzheimerova choroba. „Choroby, ktoré spôsobujú demenciu, ako je Alzheimerova choroba, sa môžu začať v mozgu desiatky rokov predtým, ako sa objavia príznaky. Táto štúdia naznačuje, že skúmanie toho, čo je v našej krvi, môže poskytnúť dôležité "okno", ktoré umožní pozrieť sa na to, čo sa deje hlbšie v našom tele - vrátane úrovne jednotlivých orgánov, ako je mozog," tvrdí doktorka Leah Mursaleenová, ktorá pôsobí, ako vedúca výskumu v centre Alzheimerovej choroby v britskom Cambridge. 

Jednoduchý odber krvi vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Murseleenovej táto štúdia ukázala, že bielkoviny v krvi by mohli merať starnutie mozgu a ciev a potenciálne by sa dali použiť na predpoveď a následný progres Alzheimerovej choroby u jednotlivých pacientov.

„Aj keď je tento vedecký poznatok v počiatočnom štádiu, má potenciál doplniť náš rastúci súbor metód detekcie na báze krvi, z ktorých mnohé sa blížia k rutinnému používaniu," povedala. "Je pravdepodobné, že prvé krvné testy na Alzheimerovu chorobu sa objavia v priebehu nasledujúcich piatich rokov," dodala Murseleenová

Jednoduchý odber krvi vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Algoritmus bol tímom vedcov už skôr testovaný na vzorke 5676 pacientov v piatich kontrolných skupinách. Podľa zverejnenej štúdie tak každý 5. pacient (cca. 20%) vykazoval výrazné v jednom z jeho orgánov. Zhruba každý 50. pacient (1,7%) vykazoval dokonca horšie výsledky, a to urýchlené starnutie vo viacerých orgánoch súčasne. Experti dodali, že takéto urýchlenie starnutia orgánov môže u pacientov zvýšiť riziko úmrtia až o 20 až 50 percent.

Viac o téme: VýskumÚmrtieChorobyOdber krviStarnutieOrgány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu