Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Súd zamietol Trumpovu žiadosť o imunitu v prípade volieb z roku 2020

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

WASHINGTON - Americký exprezident Donald Trump nemá imunitu voči trestným obvineniam za činy, ktoré vykonal ako hlava štátu, rozhodol v piatok súd a zamietol jeho žiadosť o zrušenie žaloby, ktorú podal špeciálny prokurátor Jack Smith v súvislosti s Trumpovou nezákonnou snahou zvrátiť svoju volebnú prehru z roku 2020, uvádza tlačová agentúra Reuters.

Okresná sudkyňa Tanya Chutkanová nenašla žiadny právny základ pre záver, že americkí prezidenti nemôžu byť obvinení z trestných činov, keď už nie sú vo funkcii. Trump, ktorý je favoritom na republikánsku nomináciu, chce vyzvať súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena aj vo voľbách v roku 2024. Trump bol prezidentom USA v rokoch 2017 až 2021. "Bez ohľadu na to, aké imunity môže požívať úradujúci prezident, Spojené štáty majú vždy len jedného šéfa výkonnej moci a táto pozícia neznamená doživotnú priepustku z väzenia," napísala Chutkanová vo svojom rozhodnutí. Keďže Trump je vôbec prvým prezidentom USA, ktorý čelí obvineniu z trestného činu, Chutkanovej rozhodnutie je tiež prvým uznesením amerického súdu, ktoré potvrdzuje, že prezidenti môžu byť obvinení z trestných činov ako všetci ostatní občania.

Sudkyňa odmietla Trumpov argument

Sudkyňa zároveň odmietla Trumpov argument, že obvinenia porušujú jeho práva na slobodu prejavu podľa prvého dodatku ústavy. Chutkanovej rozhodnutie posunulo Trumpa o krok bližšie k tomu, aby sa postavil pred porotu v súvislosti s obvinením, že plánoval zasahovať do sčítavania voličských hlasov a brániť kongresovému potvrdeniu Bidenovho víťazstva. Začiatok súdneho konania je naplánovaný na marec. Trump sa môže proti piatkovému rozhodnutiu okamžite odvolať, čo by mohlo proces oddialiť, kým odvolací súd a prípadne aj najvyšší súd túto otázku zvážia, píše Reuters. Trump čelí obvineniam z niekoľkých ďalších trestných činov vrátane tých v súvislosti s manipuláciou s utajovanými dokumentmi a údajne krivým účtovníctvom týkajúcim sa peňazí za vynútené mlčanie. Exprezident však všetky obvinenia popiera.

Viac o téme: USADonald TrumpSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu