Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudí vydesil pohľad na exprezidenta Cartera (99): FOTO z pohrebu jeho manželky... krutá realita

Exprezident USA Jimmy Carter Zobraziť galériu (6)
Exprezident USA Jimmy Carter (Zdroj: profimedia.sk)

ATLANTA - Čas je neúprosný. Stále plynie a nikdy nezastane. Svoje o tom vie aj americký exprezident Jimmy Carter, ktorému do magickej stovky chýba necelý rok. Tento týždeň sa po dlhom čase opäť ukázal na verejnosti, bohužiaľ, pri veľmi smutnej príležitosti, keď pochoval svoju manželku Rosalynn. Pohľad na neho vydesil mnohých prítomných hostí.

archívne video

Prvá dáma USA sa stretla s Čaputovou: Podpora je veľmi dôležitá! Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pohľad na Jimmyho Cartera, ktorý prišiel dať zosnulej manželke posledné zbohom, hovoria jasnou rečou. Jeho zdravotný stav mu už neumožňuje pravidelne cestovať. Ako ale informuje The New York Times, napriek tomu, že sa od februára nepohol z hospicu, v ktorom sa o neho starajú, dokázal vo svojom stave nemožné a na invalidnom vozíku sa pripojil k trúchliacim na Rosalynnom pohrebe. 

Ľudí vydesil pohľad na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Exprezident USA Jimmy Carter n(99) na pohrebe svoje manželky Rosalynn (†96)
Zobraziť galériu (6)
Exprezident USA Jimmy Carter n(99) na pohrebe svoje manželky Rosalynn (†96)  (Zdroj: SITA/AP/John Bazemore)

Tvár mal bledú a vychudnutú, nohy prikryté pod dekou, jeho pohľad bol bezvýrazný a nespoznával ani členov svojej rodiny. Napriek tomu cítil potrebu naposledy sa rozlúčiť so svojou milovanou polovičkou. Niekdajšia prvá dáma USA sa taktiež dožila úctyhodného veku, zomrela ako 96-ročná. Manželmi boli neuveriteľných 77 rokov. 

Exprezident USA Jimmy Carter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/John Bazemore)

Ľudí vydesil pohľad na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Húževnatý a tvrdohlavý

Rodinu Carterovcov zaskočilo a znepokojilo, keď zbadala Jimmyho na pohrebe. V jeho stave bolo priam šokujúce, že vôbec opustil hospic. Ako však bolo o ňom známe, exprezident bol vždy húževnatý a tvrdohlavý. Americký historik Douglas Brinkley sa na jeho adresu vyjadril nasledovne: "Do pekla! Jimmy Carter musel použiť všetky dostupné praktiky, aby sa tam (na pohreb) dostal. Tento človek má najväčšiu vôľu, akú som kedy u niekoho zažil." 

Húževnatosť sprevádzala vzťah Rosalynn a Jimmyho od samého začiatku. Napríklad jeho prvý pokus o požiadanie o ruku odmietla. Ďalšie odhodlanie ukázal pri opakovanom boji so zákernou chorobou. Po nešťastnom páde v roku 2019, pri ktorom utrpel menšie zranenia, pomohol nadácii Habitat for Humanity postaviť domy v Nashville. "Mojou prioritou č. 1 bolo prísť do Nashvillu a postarať sa o výstavbu domov. Viera nás naučila nasledovné: Ak máte talent alebo ste v niečom dobrí, snažte sa to využiť na pomoc iným. Presne takto fungoval môj vzťah s Rosou," povedal Carter pre časopis People.

Ako z kopca 

Vo februári tohto roka musel byť Carter preložený do hospicu, kde dostáva 24-hodinovú starostlivosť. V máji prenikla na verejnosť informácia o tom, že jeho manželka má problémy s duševným zdravím a trpí demenciou. Zomrela 19. novembra 2023, pohreb sa konal 28. novembra v utorok. 

Ľudí vydesil pohľad na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jason Carter o svojom dedkovi na pohrebe starej mamy povedal, že "bol morálnou skalou pre Američanov, ale Rosalynn bola morálnou skalou pre neho. Všetci sa teraz o dedka Jimmyho bojíme." Jimmy Carter nebol schopný na pohrebe hovoriť. List pre Rosalynn, ktorý napísal ešte pred niekoľkými rokmi, prečítala pred trúchliacimi jeho dcéra Amy. "Moja drahá, vždy keď som od teba ďaleko a vrátim sa domov, zisťujem, aká si úžasná žena. Keď som preč, snažím sa presvedčiť samého seba, že nemôžeš byť tak skvelá. Keď sa ale vraciam domov, znova a znova sa do teba zaľúbim. Zdá sa ti to zvláštne? Mne nie, miláčik..."

Viac o téme: PohrebJimmy CarterRosalynn Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu