Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Snehová kalamita v Česku! Husté sneženie komplikuje dopravu, v okolí Prahy meškajú autobusy aj vlaky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

PRAHA - Husté sneženie v utorok večer skomplikovalo dopravu v okolí Prahy. Dopravcovia zrušili či upravili prevádzku takmer 50 liniek autobusov a vlakov. Problémom sú napríklad zapadané výhybky či námraza na trolejoch. Na základe správ stanice ČT24 a webov Novinky.cz a iDNES.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

archívne video

V Plavnici na východnom Slovensku sneží počas Zeleného štvrtka od rána (Zdroj: Michal Szentivanyi)

"Snehová kalamita komplikuje prevádzku liniek PID naprieč celým Stredočeským krajom. Autobusy a vlaky naberajú meškania, mnoho komunikácií je neprejazdných," napísala na sociálnej sieti X Pražská integrovaná doprava (PID). Podľa stanice ČT24 sú aktuálne najväčšie problémy medzi Prahou a Kladnom či Slaným. Vlaková doprava mala v priebehu dňa problémy v rôznych častiach ČR. Pre ťažký mokrý sneh popadali na niektorých miestach na trať stromy alebo konáre.

Havaroval školský autobus

Pri obci Velhartice v Plzenskom kraji popoludní havaroval školský autobus, v ktorom sa viezlo viac než 20 detí. Šofér autobusu sa na zasneženej ceste vyhýbal protiidúcemu autu a skončil s vozidlom na svahu nad potokom. Deťom sa nič vážne nestalo. V Karlovarskom kraji bolo pre následky sneženia asi 24.000 domácností bez elektrického prúdu. V noci z pondelka na utorok tam napadlo asi 20 centimetrov mokrého a ťažkého snehu. Počas dňa sa podarilo väčšine domácností dodávky elektriny obnoviť. V súvislosti s hustým snežením dochádzalo v tomto kraji aj k výpadkom signálu mobilných operátorov.

ČHMÚ varuje pred zvýšeným rizikom nehôd

Pred nebezpečnými dôsledkami počasia v utorok varovali meteorológovia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pred tvorbou závejov a snehových jazykov. Vznik snehových jazykov predpokladá do utorňajšej polnoci v polohách nad 600 metrov, záveje by sa mali tvoriť v polohách nad 900 metrov. ČHMÚ okrem toho varoval aj pred vznikom poľadovice, a to až do stredajšieho rána. Upozornil, že na neposypaných cestách hrozí zvýšené riziko nehôd, vodičom preto odporučil jazdiť opatrne.

Viac o téme: DopravaSnehKalamitaPočasieČeskoPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu