Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dráma v Adenskom zálive: Neďaleko amerického torpédoborca dopadli dve rakety

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

DUBAJ - Tanker Central Park, ktorého sa v nedeľu v Adenskom zálive pri pobreží Jemenu zmocnili neznámi útočníci, bol prepustený. Oznámila to v noci na pondelok spoločnosť Zodiac Maritime, ktorá tanker prevádzkuje. Podľa Pentagónu je loď v bezpečí. Informujeme o tom na základe správy agentúry AP.

Dve balistické strely vypálené z časti jemenského územia, ktoré kontrolujú húsijskí povstalci, dopadli neďaleko amerického torpédoborca, keď priplával na pomoc obsadenej nákladnej lodi v Adenskom zálive. Oznámila to v pondelok americká armáda. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.      

Americká armáda vo vyhlásení uviedla, že rakety dopadli do mora asi 16 kilometrov od torpédoborca USS Mason, ktorý pomáhal tankeru Central Park. Tejto nákladnej lode sa v nedeľu pri pobreží Jemenu zmocnili neznámi útočníci. Firma Zodiac Maritime, ktorá tanker prevádzkuje, v noci na pondelok informovala, že loď bola prepustená. "Počas tohto incidentu nedošlo k žiadnym škodám a neboli hlásené zranenia ani na jednom z plavidiel," dodala americká armáda. Húsijskí povstalci podporovaní Iránom sa k tomuto útoku zatiaľ nevyjadrili.

"Radi by sme poďakovali koaličným silám, ktoré rýchlo zareagovali, chránili majetok v oblasti a presadzovali morské právo," uviedla spoločnosť Zodiac Maritime. Dodala, že 22-členná posádka z Bulharska, Gruzínska, Indie, Filipín, Ruska, Turecka a Vietnamu vyviazla bez zranení. Neposkytla však podrobnosti o tom, ako útočníci, ktorých neidentifikovala, opustili tanker prevážajúci kyselinu fosforečnú.

Americké ministerstvo obrany podľa AP informovalo, že tanker je v súčasnosti v bezpečí. Čo sa stalo s útočníkmi nespresnilo. Dvaja americkí obranní predstavitelia, ktorí si želali ostať v anonymite, povedali, že na núdzové volanie z tankeru Central Park odpovedali americké jednotky na palube torpédoborca USS Mason.

Firma Zodiac Maritime, ktorá tanker prevádzkuje, sídli v Británii a je súčasťou skupiny Zodiac Group izraelského miliardára Eyala Ofera, píše AP. Medzinárodne uznávaná jemenská vláda obvinila z obsadenia nákladnej lode húsijských povstalcov podporovaných Iránom, s ktorými roky bojuje, napísali tamojšie štátne médiá. Húsijskí povstalci sa k incidentu nevyjadrili. K útoku došlo v časti Adenského zálivu, ktorá by teoreticky mala byť pod kontrolou jemenských vládnych síl a je dosť vzdialená od území kontrolovaných húsijskýmu povstalcami, konštatuje AP. Podľa nej tiež nie je známe, že by v tejto oblasti operovali somálski piráti.

K obsadeniu tankera Central Park došlo krátko po tom, čo zrejme iránsky dron zaútočil v piatok v Indickom oceáne na kontajnerovú loď CMA CGM Symi plaviacu sa pod vlajkou Malty a vlastnenú izraelským miliardárom Idanom Oferom. Podobné incidenty sa začali množiť v čase prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Viac o téme: TankerUSACentral ParkZodiac Maritime
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu