Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Snehová kalamita ničí Európu: Hrôzostrašné obrázky skazy, obete na životoch, popadané stromy, zavreté cesty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bulgarian News Agency)

BUKUREŠŤ, SOFIA, KIŠIŇOV - V noci zo soboty na nedeľu začala podľa predpovedí postupovať cez Balkán smerom nad východnú Európu rozsiahla tlaková níž PHIL. Ľudia v Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku na vlastnej koži zažívajú, čo dokážu živly napáchať. Mnohé domácnosti zostali bez elektriny, krajiny vyhlásili vysoké stupne výstrahy a záchranné zložky pracujú vo veľmi ťažkých podmienkach.

archívne video

Situácia na cestách je katastrofálna. (Zdroj: Tip čiateľa)

Husté sneženie a silné fujavice v Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku si v nedeľu vyžiadali obete na životoch, tisícky miest sú bez elektriny, na mnohých miestach sú popadané stromy a úrady museli utavrieť niektoré cesty.

Snehová kalamita ničí Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bulgarian News Agency)

V Bulharsku si extrémne počasie vyžiadalo zatiaľ dva životy a mnohí ľudia sú bez elektriny. Za posledných 24 hodín evidujú v krajine desiatky dopravných nehôd, pri ktorých prišli o život spomínaní dvaja ľudia a 36 ich bolo so zraneniami prevezených do nemocníc. V hlavnom meste Sofii napadlo za uplynuých pár hodín okolo 35 cm čerstvého snehu.

 

📍 Село Краево, община Ботевград 🎥 Гергана Тодорова #meteobalkans

Posted by Meteo Balkans on Sunday, November 26, 2023

Bulharské úrady pozastavili vjazd kamiónov do krajiny na hraničnom priechode Giurgiu-Ruse. "Územný inšpektorát hraničnej polície Giurgiu bol dnes v priebehu dňa bulharskými orgánmi informovaný o tom, že počnúc 15:00 bude z dôvodu poveternostných podmienok dočasne prerušená doprava na výjazde z krajiny pre kamióny,“ informujú. Úrady vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy pre zlé počasie. V niektorých oblastiach je vyhlásený výnimočný stav.

V Rumunsku prišlo k výpadku elektriny v stovkách lokalít. Bez prúdu sa ocitlo približne 250 000 ľudí v dôsledku snehovej víchrice, ktorá vyradila z prevádzky elektrické vedenie dodávajúce energiu do približne 200 miest a obcí. 

Pri čiernomorskom prístavnom meste Konstanca bol pre husté sneženie dočasne uzavretý diaľničný obchvat a zatvorený bol aj most cez rieku Dunaj pri meste Braila na východe krajiny. Prístav Konstanca, ako aj ďalšie prístavy na čiernomorskom pobreží Rumunska dočasne prerušili svoju prevádzku.

Rumunské úrady vydali vysoký stupeň výstrahy pred nepriaznivým počasím v župách Konstanca, Tulcea, Galati a Braila ležiacich na východe krajiny. Pre zvyšok Rumunska boli na nedeľu vydané výstrahy nižšieho stupňa. V zmienených štyroch župách podľa správy agentúry AP zatvorili v podstate všetky dopravné komunikácie. Nárazy vetra dosahujú rýchlosťokolo 100 km/h a spolu so snežením spôsobujú škody a veľké komplikácie v doprave. Záchranné tímy pracujú v príšerných podmienkach s vypätím všetkých síl.

Prvou obeťou hrôzostrašného počasia v Moldavsku je 40-ročný muž, ktorý zomrel dopoludnia po tom, ako po šmyku na ceste narazil do stromu.

Snehová kalamita ničí Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bulgarian News Agency)

Extrémne počasie pokračuje smerom na Ukrajinu a Rusko. V Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku by sa mala situácia začať v noci upokojovať. Slovensko podľa modelov tlaková a hlboká níž PHIL nezasiahne. 

 

Viac o téme: Snehová kalamitaBulharskoRumunskoMoldavskoPHIL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu