Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia opäť zasahovala proti Hnutiu ríšskych občanov: Zaistené boli notebooky i smartfóny

(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Desiatky policajtov prehľadali vo štvrtok ráno 20 bytových priestorov v ôsmich nemeckých spolkových krajinách v rámci vyšetrovania aktivít krajne pravicového Hnutia ríšskych občanov. Pri raziách koordinovaných prokuratúrou v Mníchove boli zaistené notebooky, smartfóny a USB kľúče, ako aj plynová pištoľ, uviedla agentúra DPA.

Policajné akcie sa uskutočnili v Bavorsku, Bádensku-Württembersku, Brandenbursku, Dolnom Sasku, Hamburgu, Hesensku, Severnom Porýní-Vestfálsku a Šlezvicku-Holštajnsku. V októbri policajti vo viacerých spolkových krajinách prehľadali niekoľko bytov prívržencov tohto hnutia, ktorí boli napojení na teroristickú skupinu Zjednotení patrioti (Vereinte Patrioten). Celkovo bolo zatknutých päť podozrivých.

archívne video

Boris Kollár o raziách NAKA: Ak by som chcel pomôcť Ficovi, nerobil by som to inak (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hnutie ríšskych občanov (Reichsbürgerbewegung) je ideologicky a organizačne nesúrodé zoskupenie prevažne jednotlivcov, v menšej miere malých skupín osôb, neuznávajúcich existenciu Nemecka ako legitímneho a suverénneho štátu a odmietajúcich jeho právny systém. Tvrdia, že aj po roku 1945 trvá štátoprávna kontinuita Nemeckej ríše, ktorú súčasné Nemecko nereprezentuje. Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy malo hnutie v roku 2022 zhruba 23.000 prívržencov, čo je o 2000 viac než v predchádzajúcom roku.

Viac o téme: ZásahPolíciaMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu