Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vojenské lietadlo USA pri pristávaní minulo dráhu: Skončilo v zátoke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONOLULU - Lietadlo námorníctva USA v pondelok minulo pristávaciu dráhu letiska v americkom štáte Havaj a zrútilo sa do priľahlej zátoky. Všetkých deväť osôb na palube vyviazlo bez zranení, informuje o tom agentúra AP.

Incident sa odohral na východe havajského ostrova Oahu, na ktorom má námorníctvo USA svoju základňu. Hasičské zložky z mesta Honolulu dostali hovor na núdzovú linku 911 v pondelok krátko po 14.00 h miestneho času (utorok 01.00 h SEČ). Havajská pobrežná stráž sa po nehode pripravovala na záchrannú akciu, ktorú však odvolala, keď sa zistilo, že všetci členovia posádky haváriu prežili a sú v bezpečí.

archívne video

Pri Trenčíne havarovalo malé motorové lietadlo, štyria ľudia zahynuli (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Meteorológ Národnej meteorologickej stanice v Honolulu priblížil, že v čase incidentu bolo v oblasti zamračené a daždivé počasie, pričom viditeľnosť sa pohybovala na úrovni 1,6 kilometra.
Na záberoch, ktoré poskytla svedkyňa udalosti, bolo možné vidieť lietadlo typu P-8A v mori neďaleko pobrežia. Podľa AP to pripomínalo udalosť z roku 2009, kedy pilot Chesley "Sully" Sullenberger núdzovo pristál s lietadlom Airbus A320 na rieke Hudson v New Yorku.

Agentúra vysvetľuje, že Boeing P-8A sa často používa na vyhľadávanie ponoriek, prieskum a zhromažďovanie spravodajských informácií. Toto lietadlo patrí hliadkovej letke so základňou na ostrove Whidbey v americkom štáte Washington na západnom pobreží USA. Hliadkové eskadry mali v minulosti základňu na havajskom ostrove Oahu, ale teraz sa na Havaj nasadzujú len na rotačnom princípe.

Viac o téme: LietadloZrúteniePosádkaHavajZátoka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu