Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pád amerického vojenského lietadla si vyžiadal najmenej jednu obeť

Pobrežná stráž hľadá preživších pádu lietadla Osprey Zobraziť galériu (2)
Pobrežná stráž hľadá preživších pádu lietadla Osprey (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Pri stredajšej havárii amerického vojenského lietadla Osprey zahynula pri pobreží Japonska najmenej jedna osoba. Oznámila to japonská pobrežná stráž. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Jednu osobu v bezvedomí našli v mori asi kilometer od východného pobrežia ostrova Jakušima, v nemocnici následne "potvrdili jej úmrtie", uviedla pobrežná stráž. Na mieste objavila aj trosky, pravdepodobne tohto lietadla, a prázdny nafukovací záchranný čln.

Japonská pobrežná stráž spresnila, že na palube lietadla bolo šesť ľudí, hoci pôvodne sa udávalo osem osôb. Nikoho z nich však doteraz nenašli a známa nie je ani príčina nehody.

Pobrežná stráž hľadá preživších pádu lietadla Osprey
Zobraziť galériu (2)
Pobrežná stráž hľadá preživších pádu lietadla Osprey  (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Lietadlo Osprey smerovalo z americkej základne v prefektúre Jamaguči na základňu na ostrove Okinawa. Námestník japonského ministra obrany Hirojuki Mijazawa povedal, že lietadlo sa pokúsilo o núdzové pristátie na mori. Podľa japonskej televízie MBC svedkovia hlásili, že lietadlu pri páde do mora šľahali z ľavého motora plamene. Americký viacúčelový vojenský konvertoplán Osprey kombinuje funkčnosť vrtuľníka s dlhým doletom a vysokú rýchlosť turbovrtuľového lietadla. Rovnaký typ lietadla sa v auguste zrútil na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie, pripomína AFP. Zahynuli vtedy traja americkí vojaci, pričom na palube bolo 23 ľudí.

Viac o téme: PádLietadloVojenskéUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu