Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina čelila v noci zvýšenému počtu ruských dronových útokov

Vojenský výcvik ukrajinskej armády na severe Ukrajiny Zobraziť galériu (3)
Vojenský výcvik ukrajinskej armády na severe Ukrajiny (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu v piatok uviedlo, že Rusko zadržiava viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov. Informuje o tom agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 632

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 632 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:00 V Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny sa kvôli nočnému ruskému dronovému útoku ocitlo bez prúdu okolo 1550 ľudí, uviedlo podľa serveru BBC News ukrajinské ministerstvo energetiky. Ďalší útok podľa ministerstva v regióne poškodil sklad ropy. V obci Komyšuvacha v Záporožskej oblasti zomreli pri ruskom raketovom útoku dvaja záchranári, ktorí na mieste bojovali s následkami predchádzajúceho úderu, oznámila podľa portálu Meduza ukrajinská polícia.

16:09 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo online noviny The Moscow Times, ktoré prinášajú spravodajstvo v ruskom i anglickom jazyku, na zoznam zahraničných agentov. V piatok večer to oznámili samotné noviny, informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry Reuters.

15:24 Zo štyroch ukrajinských oblastí okupovaných ruskými silami bolo do Bieloruska prevezených vyše 2400 ukrajinských detí vo veku od šesť do 17 rokov. Vyplýva to zo štúdie americkej Yalovej univerzity, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

13:48 Ruská vláda zatiaľ nechala v platnosti embargo na vývoz nafty po železnici, informoval dnes ruský list Kommersant. Ruské ministerstvo energetiky v piatok oznámilo zrušenie embarga na export benzínu. Už skôr uviedlo, že zrušilo reštrikcie na vývoz nafty prostredníctvom potrubia, ktorý tvorí hlavnú časť celkového exportu nafty a benzínu z Ruska, uviedla agentúra Reuters.

13:30 Loď prevážajúca obilie narazila na morskú mínu pri ukrajinskom pobreží, citovala agentúra Reuters zdroj z ukrajinskej vlády. Ide o hromadnú loď Georgia S plávajúcu pod libérijskou vlajkou, ktorá opustila prístav Južný s nákladom obilia. Podľa MarineTraffic bol nosič obilia na ceste do rumunského prístavu Constanta. Uvádza sa, že škody, ktoré plavidlo utrpelo, sú zanedbateľné.

12:44 Ruské sily začiatkom októbra zintenzívnili pozemné útoky proti Avdiivke a okolitým osadám v snahe obkľúčiť strategické mesto.

12:20 Bulharské sovietske zásoby a veľký obranný priemysel môžu byť kľúčom k úspechu Ukrajiny. "Po prvé, toto je morálna povinnosť pomôcť obeti agresie," povedal pre KyivIndependent bulharský minister obrany Todor Tagarev.

11:39 Ukrajina a USA usporiadajú 6. a 7. decembra vo Washingtone konferenciu o vojenskom priemysle, informuje o tom agentúra Reuters.

11:27 V bojovanej komunite Kupiansk v Charkovskej oblasti zostáva tucet detí, zatiaľ čo 283 bolo evakuovaných, informoval guvernér Oleh Syniehubov 18. novembra.

10:38 Cez hranicu s Ruskom prišlo cez deň do Fínska 163 utečencov. Poznamenáva sa, že od začiatku roka tam bolo 335 utečencov. Dnes vstúpilo do platnosti pozastavenie práce južných kontrolných stanovíšť na hraniciach s Ruskom.

10:35 Rusko a Západ bojujú o Kazachstan, keďže Astana hrá na obe strany.

9:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 18. novembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:28 Letectvo hlási 29 z 38 ruských bezpilotných lietadiel Shahed zostrelených cez noc. Podľa správy Rusko vypustilo kamikadze drony vo vlnách z juhu a juhovýchodu.

7:41 Rusko sa snaží zakázať hnutie LGBTQ ako „extrémistické“. Ak návrh prejde, každý LGBTQ aktivista v Rusku by mohol byť vystavený trestnému stíhaniu.

7:17 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony pri Kyjeve. Podľa vojenskej správy mesta Kyjeva jednotky protivzdušnej obrany úspešne zničili všetky ciele na okraji Kyjeva.

6:43 Nórsko používa stíhačky, aby zachytili ruské bombardéry. Ruské lietadlá údajne leteli blízko vzdušného priestoru NATO.

6:20 Kyjev sa v noci na dnes druhýkrát v tomto mesiaci stal terčom útoku ruských dronov. Podľa tamojšej vojenskej správy sa všetkých zhruba desať bezpilotných lietadiel podarilo zostreliť. Obete ani škody zatiaľ nie sú hlásené, uviedla agentúra Ukrinform.

"Druhý útok nepriateľských dronov na Kyjev v tomto mesiaci. Nepriateľské bezpilotné lietadlá boli vypustené z juhu. Aby sa dostali do hlavného mesta, prekonali... ťažkú trasu dlhú takmer 1000 km," uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko, podľa ktorého ale "zložité manévre nepriateľa" protivzdušnú obranu ukrajinskej metropoly nezaskočili.

6:00 Fínska vláda pripravuje plán na zatvorenie všetkých kontrolných bodov na hraniciach s Ruskom, ale zatiaľ nevidí potrebu zaviesť takéto opatrenie, uviedla televízia MTV-3 s odvolaním sa na zdroje.

Rusko drží viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu v piatok uviedlo, že Rusko zadržiava viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov. Infprmuje o tom agentúra DPA. Celkovo ministerstvo eviduje viac ako 4300 Ukrajincov, ktorí sú vojnovými zajatcami Ruska, vrátane 760 civilistov. Ich príbuzní dostávajú finančnú podporu od štátu.

Moskva zase uviedla, že Ukrajina zadržiava viac ako 500 ruských vojakov. Začiatkom novembra vyšlo najavo, že Kyjev pripravuje druhú väznicu pre ruských vojnových zajatcov v západnej časti krajiny. Obe zariadenia by mali mať spolu kapacitu pre približne 900 zajatcov. Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec tvrdí, že Moskva od začiatku jej invázie na Ukrajinu odovzdala Kyjevu takmer 2600 vojnových zajatcov a civilistov. Nie je známe, koľko vojnových zajatcov Moskva získala výmenou.

Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že Rusko si necháva otvorené "okno" do Európy napriek "ťažkým časom". Informovala o tom agentúra DPA. "Keď je prievan, človek si pomyslí, že by bolo rozumné privrieť okno, aby mu nebola zima. Ale my máme dobré počasie. My nič nezatvárame, my nemáme s európskou spoločnosťou žiadny konflikt," povedal Putin, ako ho podľa DPA citoval ruský TASS. Dodal pritom, že Rusko skôr zažíva ťažké obdobie s európskou elitou.

Európska únia a viaceré západné krajiny zaviedli proti Moskve a jednotlivým ruským politikom prísne sankcie pre pretrvávajúcu inváziu Ruska na Ukrajine. Kremeľ napriek týmto sankciám prezentuje pozitívne ladené údaje o vývoji ruskej ekonomiky, hoci je ťažké ich overiť. Putin v piatok povedal, že hospodársky rast Ruska do konca roka prekročí tri percentá.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenkskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu