Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smrteľné nebezpečenstvo v obľúbenom nápoji: Hit medzi energetickými drinkami môže spôsobiť zástavu srdca u mladých ľudí!

(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA/ĽUBĽANA - Inšpektori slovinského úradu pre bezpečnosť potravín definitívne zakázali predaj kofeínovej verzie energetického nápoja Prime. Ten obsahuje ingredienciu L-theanín, ktorá nie je povolená v nealkoholických nápojoch v Európskej únii.

Chorvátsko zrejme nadviaže na rozhodnutie slovinského úradu a tak isto zakáže predaj tohto energetického nápoja, informovali chorvátske médiá. Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš žiada okamžité obmedzenie predaja, aby zabránil konzumácii nápoja najmä medzi deťmi. Chorvátske ministerstvo zdravotníctva plánuje v tejto súvislosti aj stretnutie so Štátnou inšpekciou s cieľom nájsť právne riešenie pre spomínané energetické nápoje ale aj riešenie predaja a konzumácie čoraz obľúbenejších nikotínových vrecúšok. Tie obsahujú nikotín v množstve až troch balení cigariet, čo vydesilo už mnohých odborníkov, ale aj samotného chorvátskeho ministra.

Veľtrh práce Profesia days v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Prime je značka energetických nápojov, ktorú v januári 2022 uviedli na trh populárny youtuberi Logan Paul z USA a Olajide KSI Olatunji z Veľkej Británie, ktorých sledujú milióny ľudí. Nápoje obsahujú rôzne zložky, ktoré by mali zvýšiť výkon, energiu ale aj hydratáciu u spotrebiteľov. Problém však nastáva najmä u detských konzumentov, ktorým môžu vysoké dávky kofeínu uškodiť. Maximálna odporúčaná dávka je 400 mg denne, čo predstavuje približne 4 šálky kávy, alebo 7 lyžičiek instantnej kávy. Toto množstvo sa nachádza už v dvoch plechovkách Prime nápoja.

Podľa Americkej akadémie detskej a adolescentnej psychiatrie by sa deti do 12 rokov mali kofeínu vyhýbať úplne, dospievajúce deti by nemali konzumovať viac ako 100 mg denne. Nadmerná konzumácia môže u nich vyvolať nervozitu, ťažkosti so spánkom, bolesti hlavy, brucha ale aj zvýšený srdcový tep a zvýšenie krvného tlaku. Mladí ľudia dokonca miešajú spomínané energetické drinky s alkoholom, čo môže byť podľa chorvátskej odborníčky na výživu Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bendovej obzvlášť nebezpečné. Človek môže po konzumácii tohto energetického nápoja pociťovať znecitlivenie voči účinku alkoholu, čo môže viesť k nadmernému príjmu alkoholu. Podľa odborníkov sa už objavilo niekoľko prípadov, kedy konzumácia energetického nápoja Prime a alkoholu spôsobila zástavu srdca u mladých ľudí.

Na náš trh sa tieto nápoje dostali začiatkom tohto roka. Sú dostupné v niektorých kamenných predajniach, ale aj online. Okrem zvýšeného množstva kofeínu je pre zdravie škodlivý aj draslík, ktorý sa nachádza vo variante Prime Hydration. Aj keď je na plechovke jasne uvedené, že nápoj nesmú konzumovať osoby mladšie ako 18 rokov, napriek tomu sa k nim vedia dostať deti, ale aj mladiství. Slovenský distribútor však uviedol pre tvnoviny.sk, že nápoje objednávajú v 99% prípadov najmä rodičia. Ak si zákazníci prídu po objednávku osobne, informujú ich o vysokej dávke kofeínu s upozornením, že nápoj nie je vhodný pre deti. Podľa ich skúseností deti skôr plechovky iba „recyklujú“ a napĺňajú si ich iným nápojom. Zároveň dodal, že v Českej republike je tento nápoj dostupnejší, pretože sa nachádza v ponuke veľkých potravinových reťazcov.

Viac o téme: SlovenskoSlovinskoEnergetické nápojeČerská republikaPrime
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu