Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Chorvátsku hlásia viacero prípadov možnej otravy sýtenými nápojmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - V Chorvátsku sa vyskytlo viacero prípadov otravy po vypití sýtených nealkoholických nápojov. Väčšina mala len mierne príznaky, u niekoľkých však potvrdili poškodenie tkanív. Informujú o tom agentúry APA a Hina.

Zdravotnú pomoc vyhľadalo 34 osôb v rôznych častiach krajiny. Najvážnejší stav mal muž v Rijeke, ktorý mal po vypití minerálky popáleniny pažeráku. V kaviarni si objednal minerálnu vodu s príchuťou od rakúskej spoločnosti Römerquelle. Ďalšia osoba pila Coca-Colu z nápojového automatu v škole v Záhrebe. Ľudí s miernymi ťažkosťami ošetrili aj v ďalších desiatich nemocniciach v krajine.

Mohlo ísť o čiastiaci alebo odmasťovací prostriedok

Agentúra HINA vo štvrtok s odvolaním sa na ministerstvo vnútra napísala, že stredisko pre forenzné vedy v Záhrebe potvrdila, že nápoj v Rijeke mal vysokú zásaditosť. Mohlo ísť o čistiaci alebo odmasťovací prostriedok. Dvadsať fliaš rovnakého nápoja z toho istého balenia však bolo vyhodnotených ako vhodné na konzumáciu.

Ani analýza vzoriek Coca-Coly v Záhrebe nepotvrdila možné škodlivé účinky na zdravie, píše rakúska APA. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vo štvrtok rokoval v spojitosti s otravami s ministrami vnútra, zdravotníctva a predstaviteľmi zdravotných úradov. Zdravotné problémy vo väčšine prípadov podľa jeho vyjadrení nie sú spojené s konzumáciou nápojov, preto nie je dôvod na paniku. Úrady budú podľa Plenkoviča pokračovať v analýze vzoriek i vyšetrovaní okolností prípadu v Rijeke.
 

Viac o téme: ZdravieOtravaNápojChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu