Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zamotaná situácia v Čiernej Hore: Nová vláda sa hlási k prozápadnej politike, o rok môže byť všetko inak...ľudia sú nespokojní!

Protesty pro-čiernohorcov v Podgorici.
Protesty pro-čiernohorcov v Podgorici. (Zdroj: Twitter/Derek Bowler)

PODGORICA – V júni tohto roku sa v Čiernej Hore konali predčasné parlamentné voľby. Tie vyhralo hnutie Európa teraz! (PES), ktoré vzniklo len minulý rok. Už z názvu vyplýva, že obyvatelia si zvolili prozápadnú cestu. Problém bol však vyskladať vládu. Po mesiacoch rokovaní sa to napokon podarilo. Prozápadniari však nemajú ani zďaleka vyhraté.

archívne video

Bilčík o misii EP v Čiernej Hore, ktorá prechádza hlbokou krízou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V Čiernej Hore sa napokon podarilo víťazovi predčasných parlamentných volieb Európa teraz! (PES) vyskladať prozápadne orientovanú vládu. Novým premiérom sa stal Milojko Spajić, ktorý nahradil dlhoročného premiéra a prezidenta Mila Djukanoviča z Demokratickej strany socialistov (DPS). Rozdiel v hlasoch bol minimálny. Spajić získal 25,6 percentnú dôveru voličov, zatiaľ čo Djukovič 23,8. Aj z tohto pohľadu sa preto hovorí, že súčasný formát vlády nebude mať dlhé trvanie. 


Tvrdý oriešok 

Zásadným problémom môže byť fakt, že predsedom čiernohorského parlamentu sa stal Četnický vojvoda Andrija Mandić. Ako píše chorvátsky denník Jutarnij, tento politik sa netají silnými proruskými názormi. Samotnému prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi povedal, že "Srbi v Čiernej hore ho vidia ako svojho prezidenta". Okrem toho prirovnal Rusko k "nádeji pre ľudstvo" a vidí ho ako "obrancu civilizačných hodnôt pravoslávnych národov". 

Mandič sa už v roku 2016 otvorene postavil proti členstvu Čiernej Hory v NATO. Vtedy bol odsúdený za pokus o prevrat s cieľom zabrániť akýmkoľvek rokovaniam. Odmieta sa podieľať aj na prozápadných sankciách voči ruskej agresii na Ukrajine, neuznáva Dekláráciu o genocíde v Srebrenici a zastáva zrušenie uznania nezávislosti Kosova.

Možný problém 

Nová vláda sa síce hlási k prozápadnej politike, ale má relatívne silné proruské a prosrbské jadro. Hnutie víťaznej strany premiéra Spajića tvoria taktiež poväčšine prosrbské strany. Misky váh súčasnej novej koalície naklonili smerom na západ albánske strany, ktoré sa tiež dostali do parlamentu. 

Čiernohorský prezident Jakov Milatović už predostrel svoje obavy pred šéfkou európskeho parlamentu Ursulou von der Leyenovou počas jej oficiálnej návštevy v Podgoroci. Na jednej strane stoja nový premiér Spajić a prezident Milatović, na druhej, zástanca proruskej politiky a predseda parlamentu Mandić. 

Rekonštrukcia s Mandićom

Pre budúci rok je už hlásená rekonštrukcia čiernohorskej vlády, do ktorej by sa mala pridať aj Mandićovo hnutie Za budúcnosť Čiernej hory (ZBCG). Jej členovia sú už teraz štátni tajomníci na rôznych rezortoch. A práve tu môže nastať nezhoda, pretože albánske strany by mohli odoprieť podporu takejto koalície vedenej prozápadným politikom. Mandić má okrem toho väčšiu podporu parlamentu ako nový premiér Spajić a to v pomere 49:46. 

Akoby to nestačilo, Spajić nie je veľmi spokojný so súčasnou koalíciou. Ideálne by chcel vládnuť s Bosniakmi, Albáncami a Chorvátmi. Tým pádom by sa dokázal vyhnúť Mandićovej ZBCG. Musel však ustúpiť nátlaku zo Srbska a prezidenta Milatovića. 

Reakcia USA

Americké veľvyslanectvo v Podgorici na súčasnú situáciu v Čiernej Hore uviedlo, že "ako spojenec v NATO sa obávame, že politické subjekty, ktoré dlhodobo odmietajú členstvo v Severoatlantickej alinacii, by mohli tomuto postupu Čiernej Hory zabrániť. Vyzývame na ostražitosť, aby sa zabezpečilo, že Čierna Hora využije túto historickú príležitosť na realizáciu svojho plného demokratického a ekonomického potenciálu," uviedlo veľvyslanectvo USA. 

Problémy od začiatku

Spajić v prvý pracovný deň an poste premiéra Čiernej Hory ešte pred vyslovením dôvery odložil pre technické príčiny sčítanie obyvateľstva minimálne o jeden mesiac. Na povrch vyplávali teórie, že o mesiac dôjde k ďalšiemu odloženiu. Sčítanie obyvateľstva Čiernej Hore je veľmi citlivá téma. Ide skôr o ideologický ako štatistický problém. Pro-čiernohorské obyvateľstvo je presvedčené, že počty boli naposledy robené v Belehrade (hlavné mesto Srbska), aby sa dokázalo, že v Čiernej Hore žije viac Srbov ako Čiernohorcov. 

V uliciach hlavného mesta Podgorici už prebehli série protestov pro-čiernohorských občanov. Chcú bojkotovať sčítanie obyvateľstva, ktorého cieľom je podľa nich "likvidácia čiernohorského národného a štátneho budovanie identity". 

Viac o téme: ProtestyParlamentné voľbyČierna horaPESPodgoricaPolitikaEurópa teraz!Milojko SpajićAndrija MandićZa budúcnosť Čiernej horyZBCG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu