Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neuveriteľný JAV nad Atlantikom! Lietadlá sa začali blížiť k zakázanej rýchlosti: Za záhadou je počasie

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Európu sužuje extrémna búrka Ciarán. Má na svedomí aj ľudské životy. Jej vplyv sa však prejavuje aj vo vysokých vrstvách atmosféry. Spôsobuje nad Atlantikom také prúdenie, ktoré umožňuje dopravným lietadlám skrátiť lety z Ameriky do Európy až o hodinu. Stroje pritom dosahujú zdanlivo až nadzvukové rýchlosti.

Vzdušný prúd nad Atlantikom, ktorý inak býva stabilný, vplyvom búrky Ciarán v posledných dňoch zosilnel.

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Ako informoval portál CNN, let American Airways č. 186 z New Yorku do Londýna dosiahol 1. novembra rýchlosť 1253 km/h. Stránka však priniesla aj ďalšie podobné príklady extrémnej rýchlosti dopravných lietadiel. Jedným z nich bol let 222 spoločnosti Emirates z Dallasu do Dubaja. Ten letel len o niečo pomalšie. napriek tomu dorazilo do cieľa o hodinu skôr. Nezanedbateľná je pri takejto pomoci prúdenia vzduchu aj podstatná úspora paliva.

Normálne sa považuje za rýchlosť zvuku asi 1225 km/h. To môže navodzovať dojem, že bežné dopravné lietadlá naozaj dosiahli nadzvukovej rýchlosti. Nie je tomu však celkom tak. Podmienky, za ktorých tieto rýchlostné rekordy padli, nie sú bežné. Na veľké stroje totiž pôsobil jav vo vysokých vrstvách atmosféry - tzv. Jet stream. Ten dokáže lietadlám pomáhať v prípade, ak im fúka od chrbta a naopak ich brzdiť ak mu letia naproti, píše iDNES.cz.

Ako vysvetľuje Sara Tonksová z britskej meteorologickej agentúry Met Office: „Prúdenie pôsobí vo výške asi 8 až 11 km nad zemským povrchom a veje od západu k východu. Lietadlá v cestovnej výške sa do neho môžu ľahko dostať.“

Lenže rýchlosť zvuku je tiež ovplyvňovaná Jet streamom. Tie sa môže dostať do rýchleho prúdenia vzduchu, ktorý sa šíri omnoho vyššou rýchlosťou ako za normálnych podmienok v bezvetrí na úrovni mora. Takže aj keď lietadlá môžu lietať rýchlosťami, ktoré sa javia ako nadzvukové, pravda je trocha odlišná. Zvuk pohybujúci sa okolo lietadiel sa šíri omnoho rýchlejšie. Preto v takýchto prípadoch nenastáva ani tzv. sonický tresk.

Viac o téme: LietadláPrúdenieNadzvuková rýchlosťJet streamCiarán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu