Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľská opozícia je pripravená zostaviť vládu: Začína pracovať na koaličnej zmluve

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Lídri troch poľských opozičných zoskupení, ktoré v nedávnych voľbách spoločne získali väčšinu v parlamente, potvrdili pripravenosť zostaviť novú vládu. Podľa agentúry PAP to v utorok vyhlásil líder najväčšej opozičnej strany Občianska platforma (PO) Donald Tusk.

Doteraz vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) síce vo voľbách získala najviac hlasov, ale nie dosť na to, aby mala v parlamente väčšinu. Jej šance na nájdenie koaličného partnera hodnotia politológovia ako mizivé. PAP vo svojej správe dodala, že lídri troch opozičných zoskupení, centristickej Občianskej koalície (KO), ktorej jadrom je Tuskova PO, stredopravej koalície Tretia cesta (TD) - združujúcej Poľskú ľudovú stranu (PSL) a stranu Poľsko 2050 (PL2050) - a Novej ľavice (NL) začnú už v priebehu utorka pracovať na koaličnej zmluve.

Duda začína konzultácie so zástupcami strán

Zámer vytvoriť koalíciu oznámil Tusk v utorok dopoludnia na pôde parlamentu spolu s ďalšími opozičnými lídrami: Szymonom Holowniom (PL2050), Wladyslawom Kosiniakom-Kamyszom (PSL) a Wlodzimierzom Czarzastým (NL). Tusk ich spoločné vyhlásenie označil za dôležité v deň, keď poľský prezident Andrzej Duda začína konzultácie so zástupcami strán, ktoré sa vo voľbách prebojovali do poľského parlamentu. Dudove konzultácie so zástupcami parlamentných strán sa začali v utorok napoludnie prijatím zástupcov PiS. Neskôr v Prezidentskom paláci očakávajú delegáciu KO. Takéto stretnutia budú pokračovať ešte aj v stredu.

Viac o téme: VládaOpozíciaKoaličná zmluvaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu