Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MASAKER v Gaze! Unikli dôkazy, kto zabil v nemocnici stovky ľudí: VIDEO z dronu odhalil vinu Hamasu

Podľa Izraela raketa zasiahla parkovisko a patrila Islamskému džihádu. Zobraziť galériu (2)
Podľa Izraela raketa zasiahla parkovisko a patrila Islamskému džihádu. (Zdroj: IDF/screenshot)

RAMALLÁH - Po raketovom útoku na nemocnicu v pásme Gazy izraelská armáda pochybuje o počte palestínskych úmrtí. Zariadenie nezasiahli žiadne priame zásahy, uviedol hovorca izraelskej armády admirál Daniel Hagari. Zábery z vojenských dronov ukázali, že vybuchla raketa odpálená Hamasom, vedľa nemocnice.

Armáda zachytila ​​rozhovor s militantnou palestínskou skupinou Islamský džihád, v ktorom bojovníci priznali nezdarený výstrel rakety. Pre CNN to povedal ďalší vojenský hovorca, podplukovník Jonathan Conricus. Armáda zverejnila nahrávku rozhovoru. Nepodarené odpálenie rakety dokazuje aj video zverejnené ministerstvom obrany.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Hnutie Hamas s istotou vedelo, že nemocnicu Al-Ahlí v Pásme Gazy v utorok večer poškodila chybná palestínska raketa vystrelená na Izrael, rozhodlo sa však začať "globálnu mediálnu kampaň", aby túto skutočnosť zakrylo, uviedol dnes ráno hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Armáda zverejnila závery z dronu, z ktorých možno podľa nej vyvodiť, že Izrael za utorkovým výbuchom v nemocnici nestojí. Izraelské spravodajské služby tiež podľa Hagariho disponujú odpočúvaním, na ktorom sa dvaja zástupcovia hnutia Hamas bavia o chybnej rakete Islamského džihádu, ktorá nemocnicu zasiahla.

Pri utorkovom výbuchu podľa zdravotníckych úradov v oblasti, ktorú Hamas ovláda, zahynulo okolo 500 Palestínčanov. Aj túto bilanciu však Izrael spochybňuje; Hamas podľa Hagariho počet mŕtvych vedome nadsadzuje, píše agentúra Reuters.

"Podľa našich spravodajcov Hamas zhodnotil správy o explózii, pochopil s úplnou istotou, že išlo o zlyhanie rakety Islamského džihádu a rozhodol sa začať globálnu mediálnu kampaň, aby zastrel, čo sa naozaj stalo. Zašli aj tak ďaleko, že nadsadili počet mŕtvych," povedal dnes Hagari novinárom podľa denníka The Times of Israel (ToI).

Zverejnené zábery z dronu izraelská armáda sprevádza vysvetlením, že jej vzdušné údery po sebe zanechávajú kráter, ktorý pri nemocnici Al-Ahlí chýba. Požiar na priľahlom parkovisku a úlomky munície na okolitých, prevažne neporušených budovách podľa Izraelčanov podporujú záver, že explóziu spôsobila chybná raketa, ktorou sa pokúsil odpáliť palestínsky Islamský džihád z priestoru cintorína za nemocnicou.

Odsúdenie útoku

Útok na nemocnicu odsúdili na celom svete. Americký prezident Joe Biden reagoval zdesene. Bol "pobúrený a hlboko zarmútený" výbuchom v nemocnici a strašnými stratami na životoch, ktoré spôsobil, uviedol vo svojom písomnom vyhlásení, ktoré v utorok večer zverejnil Biely dom. Ihneď po tom, ako bola informácia o incidente zverejnená, hovoril s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a poveril svoj tím, aby zhromaždil ďalšie informácie o tom, čo sa stalo.

Viac o téme: NemocnicaRaketový útokIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu