Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Skutočný kresťan! Kardinál sa ponúkol za rukojemníka namiesto detí unesené Hamasom

Pierbattista Pizzaballa, kardinál, jeruzalemský patriarcha a zástupca pápeža Františka
Pierbattista Pizzaballa, kardinál, jeruzalemský patriarcha a zástupca pápeža Františka (Zdroj: SITA/AP/Domenico Stinellis)

JERUZALEM/PÁSMO GAZY – Vojna medzi Izraelom a Hamasom je aj konfliktom o náboženskú nadvládu nad oblasťou. Židia čelia palestínskej radikálnej islamskej organizácii Hamas. Boje sa dotýkajú aj najvyšších cirkevných predstaviteľov. Jeden z nich je dokonca ochotný obetovať sa za životy malých detí.

archívne video

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Kardinál Pierbattista Pizzaballa, tiež známy ako jeruzalemský patriarcha a zástupca pápeža Františka je pripravený vzdať sa svojho postu, bohatstva či dokonca svojho života, len aby zachránil mladé ľudské životy zo zajatia palestínskeho hnutia Hamas. Informuje o tom The Jerusalem Post. Pizzaballa by bol dokonca ochotný podstúpiť výmenu svojho života za ich. 

"Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pokus o prepustenie rukojemníkov. V opačnom prípade nebude možné eskaláciu zastaviť. Som pripravený na výmenu. Podstúpim čokoľvek, ak by to viedlo k slobode a deti by sa mohli vrátiť domov k rodičom. Nemám s tým žiadny problém. Z mojej strany je to maximálna ochota pomôcť," povedal pred novinármi. 

Vyhlásenie

Patriarcha však ešte s Hamasom priamo nekomunikoval. V piatok 13. októbra Vatikán oficiálne vyhlásil, že v prípade možného prepustenia rukojemníkov v pásme Gazy môže byť sprostredkovateľom medzi Izraelom a palestínskym hnutím teroristov, pričom poznamenal, že mu ide o mier. "S Hamasom sa nedá rokovať len tak. Je to veľmi náročné," informoval pápežský štát. Teroristická islamská organizácia zajala podľa odhadov 200 civilistov, z toho 12 detí.

Odhalené dokumenty 

Americké NBC zverejnilo v sobotu 14. októbra sériu dokumentov s označením "prísne tajné", ktoré sa jej podarilo získať v Izraeli od zabitých teroristov z Hamasu. Redakcii to mali poskytnúť izraelskí záchranári v teréne. V dokumentoch sa uvádzajú podrobné plány útoku na deti a mladých ľudí z náboženského kibucu Sa'ad v Negevskej púšti. 

Na mapách boli vyznačené školy a škôlky, či plány koľko detí zabiť aa ký počet odvliecť do zajatia. V Izraeli boli síce školy v sobotu zatvorené, ale mnoho detí sa hralo von aj na ihriskách školských pozemkov. "Zabiť čo najviac" a "zajať rukojemníkov" boli len dva z hlavných príkazov. Širšia skupina dokumentov ukázala, že Hamas systematicky zbieral spravodajské informácie o každom kibuci hraničiacom s Gazou a vytváral špecifické plány útoku pre každé mesto. Zameral sa pritom na ženy a deti.

Výzva k evakuácii

Jeruzalemský patriarcha dohliada na rímskokatolícke aktivity v Izraeli, na palestínskych územiach, v Jordánsku a na Cypre. Po izraelských útokoch na pásmo Gazy zomrelo v doterajšom priebehu 2 750 ľudí, pričom štvrtina z nich boli deti. Zranených je viac ako 10-tisíc a nezvestné osoby sa pohybujú okolo čísla tisíc. Izrael vyzval vyčerpaných obyvateľov Gazy, aby sa evakuovali smerom na juh, čo niektorí aj tak spravili. Teraz sa nachádzajú v enkláve s viac ako 2 miliónmi ľudí. 

Viac o téme: RukojemníciKardinálPatriarchaJeruzalemHamasPierbattista PizzaballaIzrael vo vojneKatolícka obec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu