Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Masívne demonštrácie podporujúce teroristov šokovali svet! Berlín odsúdil propalestínske protesty: Stojíme za Izraelom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/ WELT Nachrichtensender, WELT Nachrichtensender, SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

BERLÍN – Izrael má právo brániť sa proti „barbarským útokom", uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu po útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas z pásma Gazy. Svet pobúrili zábery propalestínskeho protestu v Berlíne. Skupina, ktorá tento pochod organizovala avizuje akcie aj v ďalších európskych mestách.

archívne video

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Izrael má tiež právo chrániť svojich občanov a stíhať útočníkov, povedal Scholz na tlačovej konferencii. Podľa vlastných slov plánuje hovoriť s lídrami Egypta, Spojených štátov, Británie a Francúzska.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, pre to, aby sa tento útok nepremenil na požiar s nedozernými následkami pre celý región, a varujeme všetkých pred podnecovaním a šírením teroru v tejto situácii," vyhlásil Scholz. 

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP/Daniel Vogl)

Scholz odsúdil propalestínske zhromaždenie v Berlíne

Nemecký kancelár telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému povedal, že Nemecko pevne a neochvejne stojí na strane Izraela. Scholz okrem toho odsúdil sobotňajšie propalestínske zhromaždenie v Berlíne, na ktorom okolo 50 účastníkov oslavovalo útok Hamasu. „Utrpenie, ničenie, smrť toľkých ľudí nemôže byť pre nikoho dôvodom na radosť," povedal.

O propalestinskom proteste v Berlíne informoval aj nemecký portál WELT Nachrichtensender.

V nedeľu sa v Berlíne pred Brandenburskou bránou zišlo okolo 2000 demonštrantov, aby prejavili solidárnosť s Izraelom. Mnohí účastníci podľa DPA žiadali, aby Nemecko prestalo poskytovať financie na podporu Palestínčanov. Nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Svenja Schulzeová v nedeľu oznámila, že Berlín preskúma všetku svoju humanitárnu pomoc pre palestínske územia.

„Vždy sme veľmi dbali na to, aby naša podpora pre ľudí na palestínskych územiach slúžia mieru a nie teroristom. Tieto útoky na Izrael sú však hrozným zlomom," uviedla ministerka. Nemecko chce podľa nej pri prehodnocovaní pomoci hovoriť najmä s Izraelom, pretože aj v jeho záujme je, aby Palestínčania žili dlhodobo v stabilite.

Angela Merkelová, Svenja Schulzeová, Mateusz Morawiecki, Michal Kurtyka
Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová, Svenja Schulzeová, Mateusz Morawiecki, Michal Kurtyka  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Nemecko nefinancuje palestínsku samosprávu priamo, uviedol Schulzeovej rezort. Aktuálne je podľa neho prisľúbených 250 miliónov eur na bilaterálne projekty a aktivity Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Nemecko sa dosiaľ angažovalo napríklad v oblasti zásobovania vodou, zdravotníctva, potravinovej bezpečnosti a tvorbe pracovných miest.

Viac o téme: NemeckoBerlínProtestIzraelPalestínaVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu