Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pripravujú sa na katastrofu, ničivý tajfún Koinu sa blíži! Mestá uzavreli dopravné služby aj školy

Ilustračné foto Ilustračné foto
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

HONGKONG - Hongkong v nedeľu vydal tretie najvyššie meteorologické varovanie pred príchodom tajfúnu Koinu. V meste sa preto zastavili niektoré dopravné služby a zavreli sa školy. Informuje agentúra AFP.

Hongkonské meteorologické observatórium (HKO) varovalo pred silným vetrom a intenzívnymi dažďami, keďže Koinu sa pohybuje smerom k ústiu Perlovej rieky. Vyzvalo tiež verejnosť, aby sa v prípade búrky vyhýbala nízko položeným oblastiam. V prípade silnejších nárazov vetra posúdi vyhlásenie varovania vyššieho stupňa.

archívne video

Tajfún Vongfong zasiahol Kjúšu

Varovanie je tretie najvyššie

Varovanie "T8" pre tajfún Koinu je tretie najvyššie v desaťstupňovom hongkonskom systéme. Vyhlasuje sa pri rýchlosti vetra 117 kilometrov za hodinu. Koinu udrel vo štvrtok na južnú a centrálnu časť Taiwanu. Meteorologická stanica tam na Orchideovom ostrove v stredu v noci namerala stabilnú rýchlosť vetra až 198,7 kilometra za hodinu s nárazmi až do 342,7 kilometra za hodinu. Zariadenie sa krátko na to pokazilo.

Pred mesiacom hlavné finančné centrum Ázie zasiahol tajfún Saola a v Hongkongu vtedy platil najvyšší stupeň výstrahy "T10". Týždeň na to mesto postihli najhoršie dažde za posledných 140 rokov. Voda zaplavila stanice metra a nákupné centrá, spôsobila zosuvy pôdy a vyžiadala si niekoľko obetí.

Viac o téme: TajfúnVýstrahaHongkongŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu