Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál v českej armáde! Elitný generál musel opustiť zahraničnú misiu: Obvinenie z obťažovania a temná minulosť

Český generálmajor Pavel Kolár v rámci misie MFO na Sinaji
Český generálmajor Pavel Kolár v rámci misie MFO na Sinaji (Zdroj: Twitter/Czech Ministry of Foreign Affairs)

SINAJ/PRAHA – V českej armáde to bol skôr zázrak, keď sa degradovaný vojak z Afganistanu stal generálom prestížnej zahraničnej misie na Sinaji. Napriek tejto skutočnosti sa nepoučil a opäť si vyrobil poriadny škandál. Pavel Kolář (53) nevydržal na misii ani pol roka. Obvinili ho z obťažovania.

archívne video

Nepoznáte ho? Muž v Prahe sexuálne obťažuje ženy a ponúka im orál (Zdroj: Polícia ČR)

Mohol to byť jeden z pamätných návratov v histórii českej armády. Degradovaný vojak z Afganistanu Pavel Kolář (53) získal hodnosť generálmajor a v marci začal slúžiť ako veliteľ medzinárodnej misie na Sinaji. Informujú o tom Novinky s odkazom na české Právo. Bola to obrovská česť, pretože tento post mal hájiť dva roky. Nikto však nečakal, že si spôsobí obrovskú hanbu a po pol roku bude musieť misiu opustiť. 

Podľa viacerých zdrojov českého ministerstva obrany a zahraničných vecí bol generálmajor Kolář donútený opustiť misiu na Sinaji, i keď oficiálne odišiel na vlastnú žiadosť. Problém bol v tom, že obťažoval jednu zo svojich kolegýň. "Musel v misii skončiť kvôli nevhodnému správaniu k opačnému pohlaviu," povedal nemenovaný zdroj z rezortu obrany. Obeťou mala byť šéfka civilnej časti misie Elizabeth Dibbleová. 

Všetci o incidente mlčia 

Z incidentu sa stal takmer medzinárodný škandál. Hovorkyňa Generálneho štábu Armády Českej republiky Magdaléna Dvořáková sa k predčasnému odchodu Kolářá zo zahraničnej misie vyjadrila nasledovne: "Pán generál sa nebude k vašim otázkam vyjadrovať. Požiadal o predčasné ukončenie vyslania na zahraničnú operáciu z osobných a rodinných dôvodov a jeho žiadosti veleniu misie vyhovelo." Okrem toho dodala, že na generálmajora Kolářa sa podľa nej nikto z misie oficiálne nesťažoval. 

Svoje stanovisko poskytlo aj velenie misie na Sinaji: "Generálmajor Kolář s účinnosťou od 4. septembra rezignoval na svoju funkciu v misii. Ďalšími informáciami nedisponujeme." Veľvyslanectvo USA v Prahe odmieta zatiaľ situáciu komentovať. Ako informuje český rozhlas, Kolář začiatkom septembra skončil s prácou pre misiu Mnohonárodnej sily a pozorovatelia (MFO), ktorá na Sinaji dohliada na dodržiavanie izraelsko-egyptskej mierovej dohody z 80. rokov. Mal pod sebou dvetisíc podriadených. Po príchode do ČR bol zaradený do dispozície náčelníka generálneho štábu. 

Po jeho odchode na Sinaj hovoril, že je prvým generálom, ktorý velí tak veľkej misii. "Celkový počet ľudí ktorí pracujú v misii sa blíži k dvom tisícom. S takou pestrosťou som sa v žiadnom z mojich predošlých pôsobeniach doposiaľ nestretol a myslím, že ani v našich ozbrojených silách nie je mnoho generálov, ktorí velili tak početnému a rozmanitému tímu," uviedol generálmajor

Degradovanie už v minulosti 

Pavel Kolář sa už v minulosti dopustil veľkej chyby, ktorá ho degradovala a zabránila v následom kariérnom postupe. V roku 2019 pôsobil v Afganistane ako riaditeľ špeciálnych síl. V tom čase na jeho hlavu a ďalších troch podriadených padlo obvinenie že pred veliteľstvom zatajili mučenie afgánskeho vojaka, o ktoré sa mali postarať vojaci českej armády. Ten bol podozrivý zo zastrelenia vojenského psovoda Tomáša Procházku na základni v Heráte. Česká armáda zvolila v tomto prípade veľmi netradičný prístup. Obvinenia boli napokon premlčané, ale generálny štáb Kolářa degradoval na zástupcu veliteľa pozemných síl. 
 

Viac o téme: ObťažovaniePrahaSinajČeská republikaŠkandálGenerálmajorZahraničná misiaPavel KolářGenerálny štáb Armády ČRElizabeth Dibbleová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu