Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Silné zemetrasenie zrejme nestačilo: Japonsko vydalo varovanie pred cunami

(Zdroj: gettyimages.com)

TOKIO - Oblasti juhovýchodne od japonského ostrova Honšú zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 6,6. Úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré by na niektorých miestach mohli dosiahnuť výšku jedného metra, informovala agentúra AP.

Podľa webu Japan Times zemetrasenie nastalo vo štvrtok o 11.00 h miestneho času a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko ostrova Torišima v reťazci ostrovov Izu v hĺbke asi 10 kilometrov. Podľa AP úrady vydali nateraz najnižší stupeň varovania pred cunami. Televízia NHK dodala, že obyvatelia ostrovov v reťazci Izu, ktorý sa tiahne na juh od stredu ostrova Honšú, dostali odporučenie, aby sa držali ďalej od pobrežia a ústí riek.

archívne video

Muž fajčil, keď ho vyťahovali z trosiek po zemetrasení (Zdroj: Twitter/@tcsavunma)

Japonsko je jedným z tých miest na svete, kde sa vyskytuje najviac zemetrasení, pripomenula AP. Mohutné zemetrasenie v roku 2011 spôsobilo cunami, ktoré zničilo veľké časti severného Japonska a spôsobilo haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima.

Japonsko zrušilo varovanie pred vlnami cunami

Japonské úrady zrušili varovanie pred vlnami cunami, ktoré vo štvrtok vydali po silnom zemetrasení pri  ostrove Honšú. Škody neboli hlásené. Informuje agentúra AP.  Úrady vydali po zemetrasení druhý najnižší stupeň varovania pred cunami. Obyvatelia v reťazci ostrovov Izu, ktorý sa tiahne na juh od stredu ostrova Honšú, dostali odporučenie, aby sa zdržiavali ďalej od pobrežia a ústí riek.

Americká geologická služba USGS uviedla, že oblasť neďaleko ostrovov v reťazci Izu vo štvrtok ráno zasiahla séria podmorských zemetrasení. Najsilnejšie z nich dosiahlo silu s magnitúdou 6,1 v hĺbke desať kilometrov. Japonská meteorologická agentúra upozornila, že pobrežie môžu zasiahnuť vlny cunami vysoké jeden meter. Neskôr informovala, že pri pobreží ostrova Hačijódžima bola spozorovaná malá, asi 30-centimetrová vlna cunami.

Viac o téme: CunamiVarovanieZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu