Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovská blamáž Moskvy: Úrady omylom zverejnili stovky tajných adries ruských špiónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Moskovskej radnici sa podarilo spôsobiť poriadny škandál. Úrad na svojej webovej stránke zverejnil adresy vládnych ubytovacích zariadení, tajných zariadení a domovov štátnych úradníkov. V 434-stranovom dokumente sú uvedené nehnuteľnosti, kde „za žiadnych okolností nesmie dôjsť k výpadku prúdu, a to ani v prípade núdze“.

Informáciu o obrovskej chybe zverejnila investigatívna platforma Dossier Center a vyvolala rozruch. „Ako zistiť, kde sú v Moskve ukryté najtajnejšie oddelenia v Rusku? Stačí vyhľadať dokument s názvom ´Zoznam spotrebiteľov elektrickej energie (elektriny)´ na webovej stránke správy ktoréhokoľvek regiónu Ruska,“ vysvetľuje médium.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 586 (Zdroj: FB/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Podľa platformy, ktorú založil ruský opozičný politik a aktivista Michail Chodorkovskij, bol zoznam prísne tajných adries zrejme použitý ako návod pre miestnych dodávateľov elektriny. „Okrem toho môže každý ľahko zistiť, kde v Moskve žijú zamestnanci najtajnejších spravodajských služieb, vidieť, ktoré nenápadné budovy sú v skutočnosti špeciálnymi obslužnými zariadeniami, a závidieť šéfom týchto špeciálnych služieb ich životný štýl,“ píše Dossier Center.

V dokumente s názvom „Špeciálna skupina“ boli uvedené budovy, s ktorými úrady nechceli stratiť kontakt v prípade výpadkov elektriny. Väčšina pozícií zahŕňala verejné zariadenia ako stanice metra, policajné riaditeľstvá a nemocnice, no uvedené boli aj adresy spojené s tajnou službou.

Unikli adresy muničného skladu a spravodajských dôstojníkov

Verejnosti boli sprístupnené prísne tajné adresy ako muničný sklad v Leningradskej oblasti, domy dôstojníkov tajných služieb a armády. Dva súkromné byty majú byť podľa Dossier Center ubytovaním využívaným špiónmi.

Dokument bol z webovej stránky okamžite odstránený

"Takéto informácie sú štátnym tajomstvom a zverejnenie adries sa trestá až siedmimi rokmi väzenia podľa článku 283 Trestného zákona," uviedla vo svojom tweete poľská spravodajská stanica Nexta. Moskovská radnica na svoje faux pas rýchlo zareagovala: dokument bol z webovej stránky odstránený v priebehu niekoľkých minút.
 

Viac o téme: Tajné službyRuskoMoskvaúnik dokumentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu