Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty ôsmy (2. októbra 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) spolu s ministrami zahraničných vecí štátov Európskej únie Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) spolu s ministrami zahraničných vecí štátov Európskej únie (Zdroj: SITA/Tlačová kancelária ukrajinského prezidenta prostredníctvom agentúry AP)

CHARKOV - Úrady v Charkove chcú vybudovať prvú ukrajinskú podzemnú školu, v ktorej sa môže konať výučba aj počas náletov. Napísal to ruskojazyčný server BBC. Východoukrajinské mesto leží neďaleko ruských hraníc a je častým terčom ostreľovania a náletov ruskej armády.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 585

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 585 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

19:16 Ochrana ukrajinskej štátnosti a suverenity musí zostať strategickou prioritou Európskej únie (EÚ), vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v Kyjeve na vopred neohlásenom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. TASR o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí SR.

19:06 Ochrana ukrajinskej štátnosti a suverenity musí zostať strategickou prioritou Európskej únie (EÚ), vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v Kyjeve na vopred neohlásenom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. TASR o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí SR.

18:52 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok varoval, že Rusko "vynakladá množstvo prostriedkov" na vytváranie rozporov medzi spojencami Kyjeva. Kuleba sa preto na spojencov obrátil s výzvou, aby sa zjednotili a postavili sa tomuto tlaku Ruska, informovala agentúra AFP.        

18:01 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok odmietol návrhy, podľa ktorých by mal byť vstup Ukrajiny do spoločenstva postupný a trvať niekoľko rokov, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

17:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril o potrebe nového kola sankcií Európskej únie voči Rusku počas historického spoločného stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve 2. októbra. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

17:30 "Zelenskyho mierový vzorec, toto je jediná mierová iniciatíva, o ktorej sa diskutuje v medzinárodnom spoločenstve" - ​​Josep Borrell v Rade EÚ pre zahraničné veci. 

16:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Kyjeve povedal, že dĺžka vojny s Ruskom bude závisieť od podpory, ktorú Ukrajina dostane od svojich spojencov. Píše o tom agentúra AFP. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (v pozadí uprostred) sa zúčastňuje na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve v pondelok 2. októbra 2023.
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (v pozadí uprostred) sa zúčastňuje na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve v pondelok 2. októbra 2023.  (Zdroj: SITA/Tlačová kancelária ukrajinského prezidenta prostredníctvom agentúry AP)

16:15 "Sme svedkami začiatku bitky o Krym. Musíme Ukrajine poskytnúť pomoc, ktorú potrebuje na ukončenie tejto vojny. Túto vojnu možno vyhrať," povedal bývalý britský minister obrany Ben Wallace. 

15:45 Rumunsko bude naďalej pomáhať Ukrajine v oblasti vojenskej pomoci, tranzitu obilia, ako aj v súvislosti s ašpiráciami Kyjeva na vstup do Európskej únie, uviedla 2. októbra rumunská ministerka zahraničných vecí Luminita Odobescuová, ako informovala agentúra Ukrinform. 

15:00 Dánsko podporuje vytvorenie ukrajinského vojenského podporného fondu vo výške 20 miliárd eur (21 miliárd dolárov) na nasledujúce štyri roky v rámci Európskeho mierového nástroja, informovala 2. októbra agentúra Ukrinform s odvolaním sa na dánskeho ministra zahraničných vecí Larsa Løkke Rasmussena. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

14:30 Taliansko obnoví Spassko-Preobraženskú katedrálu v Odese, ktorá bola poškodená ruským raketovým útokom, uviedol to taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Informoval o tom portál NEXTA. 

14:05 Únava Západu z konfliktu na Ukrajine sa bude zvyšovať. Vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, čo americký Kongres prijal cez víkend návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

14:00 V Bulharsku začal v pondelok platiť zákaz vstupu pre autá s ruskými evidenčnými číslami. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na miestne bulharské médiá.

13:40 Spojenci Ukrajiny musia zabrániť Rusku spustiť ďalšiu "brutálnu" zimnú vojenskú operáciu proti ukrajinskému ľudu, povedala v pondelok po príchode do Kyjeva nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje britská televízia Sky News.

13:00 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok vyhlásila, že zasadnutie šéfov diplomacií z 27 členských štátov Európskej únie v Kyjeve je signálom Moskve, že EÚ je odhodlaná dlhodobo podporovať Ukrajinu. Informuje agentúra AFP a Reuters.

12:30 Británia nemá okamžité plány na vyslanie vojenských inštruktorov na Ukrajinu. Uviedol to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak v reakcii na vyjadrenie britského ministra obrany, Minister naznačil, že britskí vojaci by priamo na Ukrajine mohli cvičiť jej vojakov. Informuje agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu