Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty siedmy (1. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Evakuáciu časti obyvateľstva nariadili v sobotu v skorých ranných hodinách úrady v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti po tom, čo oznámili, že v dôsledku ruského útoku bola zasiahnutá miestna infraštruktúra. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 584

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 584 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Európska únia zvýši svoju vojenskú pomoc Ukrajine. Povedal to v nedeľu v Kyjeve šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

20:15 Ukrajina môže aj naďalej počítať s pomocou Spojených štátov, a to aj napriek tomu, že takáto pomoc nie je zahrnutá v zákone o dočasnom financovaní americkej vlády. Povedal to v nedeľu americký prezident Joe Biden, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

19:04 Ukrajinské drony v nedeľu údajne zasiahli vrtuľníkovú základňu v ruskom Soči, ako aj závod na výrobu lietadiel a ich komponentov ruskom Smolensku. TASR o tom píše podľa stanice Sky News a denníka The Guarduian odvolávajúcich sa na správy ruských aj ukrajinských médií.

18:04 Hoci zákon o dočasnom financovaní, ktorý má zabrániť odstávke vlády USA, bol schválený bez ustanovení o pomoci Ukrajine, vedúci prezidentskej kancelárie Andriy Yermak povedal, že by sa to nemalo chápať ako zmena v podpore Ukrajiny zo strany USA.

16:20  Rusko v noci na dnes na rôznych miestach Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotnými lietadlami aj leteckými bombami. Hromadný dronový úder hlásili úrady v Čerkaskej oblasti v strednej časti krajiny. Priemyselnú infraštruktúru v Umani, najväčšom meste regiónu, zasiahli úlomky bezpilotných lietadiel. Horieť začala skladisko, najmä tie, v ktorých bolo obilie. Ukrajina tvrdí, že v noci zničila 16 z 30 dronov nepriateľa. Ruské ministerstvo obrany naopak uvádza, že ruská protivzdušná obrana zasiahla okrem iného päť striel vypálených Ukrajincami z raketometov americkej výroby HIMARS.

14:40 Predpokladané straty na ruskej strane podľa ukrajinskej armády.

13:50 Gauleiter z Krymu Aksjonov uviedol, že protivzdušná obrana údajne zostrelila raketu nad Dzhankoi.

13:35 Vo Vorkute bol zničený pamätník obetiam Gulagu.

13:10 V Smolensku dnes ráno došlo k útoku dronom.

13:05 Dron havaroval a explodoval neďaleko letiska Soči.

13:00 Rusko sa pripravuje na to, že vojna na Ukrajine potrvá ešte niekoľko rokov. Svedčí o tom plánované prudké zvýšenie výdavkov na obranu v rozpočte na rok 2024, konštatovalo podľa agentúry DPA v nedeľu britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe založenej na poznatkoch tajných služieb.Z dokumentov, ktoré zrejme unikli z ruského ministerstva financií, vyplýva, že výdavky Ruska na obranu budú v roku 2024 tvoriť približne 30 percent celkových výdavkov štátu.

12:30 Rusko zaútočilo na Čerkaskú oblasť bezpilotnými lietadlami, zranilo 1.

11:05 Ukrajina zostrelila 15 bezpilotných lietadiel v južných oblastiach.

10:20 Prigozhinov kanál na Telegrame zverejnil jeho video. Video bolo natočené v Afrike, dátum natočenia nie je určený.

9:40 Biely dom vyvíja tlak na predsedu Snemovne reprezentantov USA, aby schválil samostatný návrh zákona o podpore pre Ukrajinu.

9:30 Česko prevedie licenciu na výrobu útočných pušiek CZ BREN 2 na Ukrajinu.

Zelenskyj oznámil založenie medzinárodnej aliancie obranného priemyslu

Ukrajina sa má stať jedným z najväčších výrobcov zbraní na svete. Na tento účel bude založená aliancia , ktorej základom je deklarácia doteraz podpísaná 13 zbrojárskymi firmami. Na otvorení prvého medzinárodného fóra obranného priemyslu v Kyjeve to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovali o tom agentúry DPA a AFP."Našou prvou úlohou je zvíťaziť v tejto vojne a vrátiť nášmu ľudu trvalý a hlavne spoľahlivý mier. Túto úlohu splníme. Vďaka našej spolupráci s vami, s väčšinou sveta," povedal Zelenskyj.

Prioritou je podľa Zelenského vytvorenie moderného obranného priemyslu. Rakety, drony a delostrelecké granáty sa budú vyrábať v spolupráci s poprednými spoločnosťami.Väčšinu vojenskej techniky chce Ukrajina v budúcnosti vyrábať sama a na tento účel zriadi špeciálny fond. "Fond sa bude dopĺňať prostredníctvom dividend zo štátnych aktív a ziskov z predaja skonfiškovaných ruských aktív," povedal Zelenskyj.

Zdôraznil, že novozaložená aliancia bude rešpektovať a chrániť medzinárodné právo, ako aj bezpečnosť, a to nielen Ukrajiny, ale aj každého štátu na svete.Na fóre v Kyjeve bolo zastúpených 252 zbrojárskych firiem z Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska, Turecka, Švédska, Českej republiky a z ázijských krajín, ako aj Austrálie.Aliancia obranného priemyslu je vnímaná ako odpoveď Kyjeva na deklarovaný cieľ vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, a tým je jej demilitarizácia, konštatovala agentúra DPA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusko útočilo na Vinnyckú oblasť, nariadili čiastočnú evakuáciu

Evakuáciu časti obyvateľstva nariadili v sobotu v skorých ranných hodinách úrady v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti po tom, čo oznámili, že v dôsledku ruského útoku bola zasiahnutá miestna infraštruktúra. "V tejto chvíli nie je potrebná všeobecná evakuácia okrem oblasti v bezprostrednej blízkosti miesta úderu," uviedol šéf administratívy mesta Kalynivka Vasyl Poliščuk, ako sa uvádza na webovej stránke tohto mesta.

Informácie o tom, čo bolo cieľom útoku, ani aké zbrane boli pri ňom použité, neboli bezprostredne známe.Gubernátor Vinnyckej oblasti Serhij Borzov hovoril o útoku na nešpecifikované miesto infraštruktúry, píše Reuters, ktorý pripomína, že ukrajinskí predstavitelia takto často označujú zariadenia zapojené do výroby energie alebo iných priemyselných odvetví.V spomenutej oblasti podľa predchádzajúcich informácií operovali bezpilotné lietadlá, dodáva Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu