Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Delegácia Kongresu sa obáva humanitárnej krízy v Náhornom Karabachu

(Zdroj: SITA)

JEREVAN - Delegácia amerického Kongresu sa v sobotu stretáva s arménskymi lídrami, aby im vyjadrila podporu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Arménsko čelí vlne protestov po tom, ako Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad regiónom Náhorný Karabach na svojom území, kde väčšinovo žijú Arméni. Americké veľvyslanectvo uviedlo, že kongresmani sa stretnú s premiérom Nikolom Pašinjanom a ďalšími predstaviteľmi, aby "prediskutovali americko-arménske vzťahy a vplyv nedávnych vojenských akcií Azerbajdžanu na arménske obyvateľstvo Náhorného Karabachu". V Spojených štátoch žije vplyvná arménska komunitu, ktorá podporuje Jerevan v dlhoročnom spore s Baku o etnicky arménsku enklávu. Delegáciu USA vedie demokratický senátor z Michiganu Gary Peters.

Tento mesiac obvinil Azerbajdžan z "nevyprovokovaných" útokov proti svojmu susedovi. "Režim prezidenta Ilhama Alijeva pácha humanitárnu katastrofu v Náhornom Karabachu," uviedol v piatok na sociálnej sieti. Premiér Pašinjan viedol Arménsko, keď Azerbajdžan pred tromi rokmi znovuovládol rozsiahle územie Náhorného Karabachu v šesťtýždňovej vojne. Porážka arménskych separatistov v Karabachu tento týždeň vyvolala v Jerevane násilné protesty, pri ktorých demonštranti vyplienili Pašinjanovu kanceláriu. Arménsky parlament tiež plánuje na budúci mesiac začať vypočúvanie Pašinjana v súvislosti s vojenským triumfom Azerbajdžanu.

Viac o téme: Humanitárna krízaNáhorný KarabachDelegácia amerického Kongresu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu