Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľský úrad schválil výstavbu prvej jadrovej elektrárne, potvrdila poľská ministerka životného prostredia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľské Generálne riaditeľstvo pre ochranu životného prostredia (GDOS) schválilo výstavbu prvej jadrovej elektrárne v krajine. Pre agentúru PAP to v piatok potvrdila poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Moskwová označila tento krok za míľnik pri realizácii kľúčových energetických investícií podnikaných z bezpečnostného hľadiska.

GDOS dospela k záveru, že výstavba a prevádzka elektrárne nebude mať pri použití určitých opatrení veľký vplyv na životné prostredie a nebude mať negatívny vplyv ani na sústavu chránených území Natura 2000. Podľa GDOS projekt výrazne neovplyvní ani podzemné a povrchové vody vrátane Baltského mora. Riaditeľstvo zároveň uistilo, že bude monitorovať vplyv výstavby a následnej prevádzky elektrárne na životné prostredie.a

archívne video

Milan Jankura o spolupráci s Prešovským krajom na výstavbe geotermálnej elektrárne (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Poľsko plánuje vybudovať svoju prvú jadrová elektráreň na pobreží Baltského mora do roku 2033. Jej výstavba by sa mala začať v roku 2026, uvádza agentúra Reuters. Na výstavbe elektrárne sa bude podieľať americká spoločnosť Bechtel a firma Westinghouse Electric Co, ktorú si Poľsku vybralo ako dodávateľa technológie. Americké konzorcium by malo podľa Bechtelu budúci týždeň podpísať zmluvu aj s poľskou energetickou spoločnosťou Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ).

Viac o téme: VýstavbaJadrová elektráreňPoľskoAnna Moskwová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu