Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Momenty zachytávajúce začiatok ničivého zemetrasenia v Maroku: Vyše tisíc mŕtvych! Slovákov medzi obeťami zatiaľ neevidujú

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie Zobraziť galériu (5)
Maroko zasiahlo silné zemetrasenie (Zdroj: SITA/AP/Mosa'ab Elshamy)

RABAT - Na 1305 mŕtvych a vyše 1800 zranených, z toho vyše 1200 v kritickom stave, sa podľa dnešnej večernej informácie marockého ministerstva vnútra zvýšila bilancia piatkového zemetrasenia v Maroku. Ministerstvu štatistiku priebežne zvyšuje; naposledy dnes popoludní informovalo o 1037 obetiach a viac ako 1200 zranených.

aktualizované 21:34 Na 1305 mŕtvych a vyše 1800 zranených, z toho vyše 1200 v kritickom stave, sa podľa dnešnej večernej informácie marockého ministerstva vnútra zvýšila bilancia piatkového zemetrasenia v Maroku. Ministerstvu štatistiku priebežne zvyšuje; naposledy dnes popoludní informovalo o 1037 obetiach a viac ako 1200 zranených.

aktualizované 18:27 Video, na ktorom sú vidieť prvé momenty počas zemetrasenia. 

aktualizované 15:22 Počet obetí zemetrasenia v Maroku prekročil tisícku.

Silné zemetrasenie v Maroku si podľa najnovších údajov vyžiadalo viac ako tisícku obetí. Marocká vláda podľa agentúry AP uviedla, že zomrelo najmenej 1037 ľudí. Vyše 1200 ľudí utrpelo zranenia. Zemetrasenie v piatok neskoro večer zasiahlo marocké pohorie Vysoký Atlas. Silné otrasy poškodili budovy vo veľkých mestách, najväčšie škody podľa marockých úradov ale nastali mimo miest. České ministerstvo zahraničia nemá informácie o obetiach z radov českých občanov.

aktualizované 14:26 Nemecko a Británia sú pripravené poslať do Maroka záchrannú misiu

Pracovníci nemeckej civilnej ochrany sa pripravujú na prípadné poskytnutie pomoci Maroku, ktoré v noci na sobotu postihlo mohutné zemetrasenie. Podobne sa vyjadrila aj Británia. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP. "Sledujeme situáciu a teraz sa pripravujeme na prípadný odchod a vyslanie pomoci do Maroka," povedal v sobotu dopoludnia hovorca nemeckého Spolkového úradu pre technickú pomoc (THW). Hovorca však dodal, že Maroko ešte neposlalo žiadosť o pomoc. Takúto žiadosť je možné adresovať Európskej únii alebo priamo Nemecku.

aktualizované 14:19 Pápež František vyjadril zármutok a solidaritu s Marokom

Pápež František v sobotu vyjadril zármutok a hlbokú solidaritu s Marokom, ktoré v noci zasiahlo silné zemetrasenie. To si vyžiadalo viac než 820 obetí. TASR správu prevzala z agentúry ANSA. "Pápež vyjadruje hlbokú solidaritu s tými, ktorých táto tragédia zasiahla na tele a srdci," uvádza sa v sústrastnom telegrame, ktorý v pápežovom mene Maroku zaslal vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin. "Modlí sa (pápež) za pokoj pre mŕtvych, vyliečenie zranených a útechu pre tých, ktorí smútia nad stratou svojich milovaných a svojich domovov," uviedol František. 

aktualizované 13:30 Biden i Si Ťin-pching vyjadrili sústrasť

Americký prezident Joe Biden i čínsky líder Si Ťin-pching v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so zemetrasením v Maroku, ktoré si vyžiadalo životy viac než 800 ľudí. Informuje agentúra AFP."Som hlboko zarmútený stratou na životoch a spúšťou spôsobenou zemetrasením v Maroku," uviedol Biden vo vyhlásení. USA sú podľa jeho slov pripravené poskytnúť pomoc. "Vo svojich myšlienkach a modlitbách sme so všetkými, ktorých toto strašné utrpenie zasiahlo," dodal. Si Ťin-pching v sobotu Maroku poslal sústrastný odkaz, píšu čínske štátne médiá. "V mene čínskej vlády a ľudu by som rád vyjadril svoj hlboký zármutok nad obeťami a úprimnú sústrasť rodinám," uviedol Si.

aktualizované 12:54 Tajani odporučil Talianom v Maroku, aby išli na letiská v Casablance a Rabate

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani dal v sobotu dobrú radu Talianom v Maroku, zasiahnutom mohutným zemetrasením - majú ísť na letiská v mestách Casablanca a Rabat a pokúsiť sa dostať do lietadiel smerujúcich domov do Talianska. Letisko v marockom Marrákeši je totiž preplnené. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

Casablanca je prístavné mesto na pobreží Atlantického oceánu na západe Maroka, podobne aj hlavné mesto Rabat. Tajani uviedol, že v marockých oblastiach postihnutých zemetrasením sa nachádza približne 200 Talianov a že nie sú správy o žiadnych ranených medzi nimi. Minister tiež povedal, že vláda sleduje situáciu "minútu po minúte, overuje osobu za osobou".

Niekoľko talianskych turistov uviazlo po zemetrasení v marockom pohorí Vysoký Atlas, kde sa zemetrasenie vyskytlo, povedala pre agentúru ANSA talianska turistka na dovolenke v Maroku. Je tam s manželom a 15-ročným synom. Otrasy rodinu zastihli, keď bola ubytovaná v hoteli v horách. 

"Máme veľké obavy, sme stále pred hotelom v priesmyku Tizi-n-Test a cesta je na oboch stranách zatarasená zosuvom pôdy," opísala situáciu turistka. "Teraz máme namierené do Agadiru, to je našťastie 30 kilometrov dolu svahom, ale musíme sa ponáhľať, lebo začína byť horúco," dodala. Agadir je prístavné mesto na marockom pobreží Atlantického oceánu.

aktualizované 12:27 Lídri OSN a WHO vyjadrili zármutok a ponúkli pomoc

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v sobotu vyjadril hlboký zármutok v súvislosti so silným zemetrasením, ktoré v noci zasiahlo Maroko. Informujú agentúry AP a DPA. Guterres prejavil marockej vláde a obyvateľom solidaritu v týchto náročných časoch a rodinám obetí vyjadril sústrasť. Zraneným želá skoré uzdravenie. OSN je podľa jeho slov pripravená pomôcť obyvateľstvu.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zemetrasenie označil za bolestné. Tiež vyjadril pripravenosť WHO poskytnúť podporu v oblasti bezprostredných potrieb v oblasti zdravia. Sústrasť a ochotu pomôcť v spojitosti so zemetrasením v sobotu vyjadrili aj predstavitelia viacerých členských krajín EÚ, Indie, Turecka, Ruska či Ukrajiny.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

aktualizované 12:05 Počet obetí zemetrasenia stúpol na 820, zranených je najmenej 672 ľudí

Počet obetí na životoch po ničivom zemetrasení v Maroku stúpol na 820 a zranených je najmenej 672 ďalších ľudí. V sobotu dopoludnia to oznámilo marocké ministerstvo vnútra. Informujú agentúry AP a AFP. Ministerstvo v sobotu dodalo, že uvedené počty platili k 10.00 h miestneho času. Dodalo, že medzi 672 ranenými má vážne zranenia 205 osôb. Očakáva sa nárast v počte mŕtvych, keďže záchranári stále prehľadávajú trosky budov a snažia sa dostať do odľahlých oblastí.  

aktualizované 11:42 Zemetrasenie cítili aj na juhu Španielska a Portugalska

Účinky silného zemetrasenia, ktoré v noci na sobotu zasiahlo Maroko a vyžiadalo si stovky životov, pocítili aj na juhu Španielska a Portugalska. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA. Centrum pre núdzové volania v juhošpanielskom regióne Andalúzia prijalo krátko po polnoci vyše 20 telefonátov znepokojených obyvateľov v oblastiach okolo miest Huelva, Sevilla, Jaén, Malaga, Marbella a Córdoba, napísala organizácia v príspevku na sociálnych sieťach.

Zatiaľ nie je známe, či zemetrasenie spôsobilo v Španielsku alebo Portugalsku nejaké zranenia či škody. V Maroku podľa hlásenia tamojších úradov zo soboty rána zahynulo najmenej 632 ľudí, ale počet obetí bude pravdepodobne ďalej stúpať. Úrady v južnom Portugalsku informovali o podobných telefonátoch, napríklad z miest Faro, Lisabon a Setúbal, uviedla portugalská tlačová agentúra Lusa.

aktualizované 11:22 Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala kondolenčný telegram marockému kráľovi Muhammadovi VI. v súvislosti s ničivým zemetrasením. Informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. "Vaše Veličenstvo, v tejto pohnutej chvíli som myšlienkami s vami a želám vám a všetkým obyvateľom Maroka najmä mier, pokoj a bezpečie," uviedla Čaputová.

Momenty zachytávajúce začiatok ničivého
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

aktualizované 11:10 Viacero krajín EÚ, Africká únia, Ukrajina i Rusko vyjadrili sústrasť s Marokom

Africká únia (AÚ), lídri viacerých členských krajín EÚ, Ukrajiny, Ruska i Turecka v sobotu vyjadrili sústrasť s pozostalými po zemetrasení v Maroku, ktoré si vyžiadalo viac než 630 obetí. Informuje správa agentúry AFP a vyjadrení lídrov na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Predseda Komisie AÚ Moussa Faki Mahamat vyjadril úprimnú sústrasť marockému kráľovi Muhammadovi VI., obyvateľom krajiny i rodinám obetí. "Zraneným želám rýchle uzdravenie," uviedol na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a dodal, že Ukrajina v týchto ťažkých chvíľach stojí pri Maroku. Tiež vyjadril sústrasť kráľovi i obyvateľom.

"Sme zdrvení desivým zemetrasením v Maroku," napísal na X francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Francúzsko je pripravené pomôcť s prvou pomocou," dodal. Solidaritu prejavil aj španielsky premiér Pedro Sánchez a takisto sľúbil Maroku podporu. "V tejto náročnej hodine sme vo svojich myšlienkach s obeťami ničivého zemetrasenia," uviedol nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

Sústrasť vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, či ruský prezident Vladimir Putin. "V Rusku zdieľame bolesť a smútok s priateľskými občanmi Maroka," uviedol Putin v odkaze kráľovi Muhammedovi VI. "Budeme našich marockých bratov v tejto náročnej hodine podporovať všetkými možnými spôsobmi," píše Erdogan na sociálnej sieti.

     
aktualizované 11:00 MZVEZ nateraz neeviduje Slovákov medzi obeťami zemetrasenia

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nateraz neeviduje, že by medzi obeťami či zranenými po zemetrasení v Maroku mali byť občania SR. Potvrdili to z komunikačného odboru rezortu.

"Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme," uviedli. Rezort zároveň potvrdil, že eviduje 15 Slovákov, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali pred cestou do Maroka. Občania SR alebo príbuzní sa môžu v prípade núdze obrátiť na číslo diplomatickej služby Veľvyslanectva SR v Madride +34 609 002 803, ktorého krajinou pôsobnosti je aj Maroko.

aktualizované 8:54 Počet obetí zemetrasenia v Maroku vzrástol na 632, ďalších 329 ľudí je zranených, cituje agentúra Reuters marocké ministerstvo vnútra.

Predchádzajúci údaj 296 mŕtvych sa vzťahoval k miestnej druhej hodine rannej (03: 00 SELČ). Podľa marockého Národného geofyzikálneho inštitútu boli otrasy v Maroku v piatok neskoro večer najsilnejšie za celé storočie, informuje televízna stanica Al-Džazíra. Svedkovia hovoria o zrútených budovách v meste Marrákeš, ktoré patria k známym turistickým destináciám. Najzasiahnutejšie sú podľa médií horské oblasti v centrálnom Maroku. 

Zemetrasenie prinútilo mnohých obyvateľov krajiny stráviť noc v uliciach. Kráľovské marocké ozbrojené sily totiž varovali, že ešte stále hrozia následné otrasy. Podľa Amerického geologického ústavu (USGS) išlo o najsilnejšie zemetrasenie, aké zasiahlo túto časť severnej Afriky za posledných 100 rokov.

K zemetraseniu došlo v pohorí Vysoký Atlas

K zemetraseniu došlo v marockom pohorí Vysoký Atlas krátko po 23 h miestneho času (22 h SEČ) v relatívne malej hĺbke 18,5 kilometra, uviedla USGS, pričom epicentrum sa nachádzalo asi 72 kilometrov juhozápadne od Marrakéša, mesta s približne 840.000 obyvateľmi a obľúbenej turistickej destinácie. Zemetrasenie vyvolalo paniku medzi obyvateľmi v Marrakéši, Agadire a ďalších mestách a otrasy bolo cítiť aj v Rabate a Casablance, informovali miestne noviny.      

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (5)
Maroko zasiahlo silné zemetrasenie  (Zdroj: SITA/AP/Mosa'ab Elshamy)

EÚ je pripravená pomôcť

Európska únia je pripravená podporiť Maroko v týchto ťažkých chvíľach, uviedol v sobotu predseda Európskej rady Charles Michel v reakcii na silné zemetrasenie, ktoré túto severoafrickú krajinu zasiahlo. Sústrasť s pozostalými vyjadrila i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje agentúra DPA a vyjadrenia predstaviteľov EÚ na sociálnej sieti.

"Vo svojich myšlienkach som so všetkými osobami postihnutými touto tragédiou i so záchranármi, ktorí sa zúčastňujú na pátracích operáciách," napísal Michel na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Správy o zemetrasení označil za desivé.

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (5)
Maroko zasiahlo silné zemetrasenie  (Zdroj: SITA/AP/Mosa'ab Elshamy)
Von der Leyenová na sociálnej sieti X vo francúzštine uviedla, že je tiež vo svojich myšlienkach s rodinami obetí a zraneným želá rýchle uzdravenie. Takisto ocenila prácu záchranárov. 

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Maroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu