Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Záplavy stále sužujú Grécko: Vyžiadali si už najmenej sedem životov

Extrémne počasie v Grécku Zobraziť galériu (3)
Extrémne počasie v Grécku (Zdroj: TASR/AP/Vaggelis Kousioras)

ATÉNY - Už najmenej sedem obetí si vyžiadali záplavy sužujúce Grécko, oznámili v piatok tamojšie úrady. Stále prebiehajú evakuácie stoviek ľudí z najviac ohrozených lokalít pomocou vrtuľníkov a člnov, informuje správa agentúry AFP. Búrka Daniel sužuje Grécko už niekoľko dní, grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ju označil za extrémnu meteorologickú udalosť.

V oblastiach Magnesia a Karditsa, ležiacich približne 330 kilometrov severne od Atén, bolo hlásených šesť nezvestných osôb, a počet obetí preto ešte nemusí byť konečný. Hasiči a vojaci sa v Tesálii v strednej časti Grécka spoločne snažia dostať do viacerých dedín odrezaných od sveta povodňami. Vodný živel zatopil mnohé domy a cesty premenil na rieky, čo výrazne sťažuje evakuačné práce. 

archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Povodne zasiahli nielen prístavné mesto Volos, ale aj mestá Karditsa, Trikala a niekoľko obcí ďalej vo vnútrozemí, kde za posledných 24 hodín spadlo viac zrážok ako za minulý rok. V zatopených vidieckych lokalitách uviazli stovky obyvateľov. Podľa správ hasičov za posledné dni evakuovali na člnoch zo záplavami postihnutých lokalít stredného Grécka okolo 200 turistov. 

Extrémne počasie v Grécku
Zobraziť galériu (3)
Extrémne počasie v Grécku  (Zdroj: TASR/AP/Vaggelis Kousioras)

Prívalové dažde postihli Grécko po období extrémneho sucha a ničivých lesných požiarov, ktoré si vyžiadali najmenej 26 ľudských životov. Záplavy v posledných dňoch hlásili aj zo susedného Turecka a Bulharska, v ktorých dovedna evidujú už najmenej 12 obetí. 

Extrémne počasie v Grécku
Zobraziť galériu (3)
Extrémne počasie v Grécku  (Zdroj: TASR/AP/Vaggelis Kousioras)

Experti upozorňujú na to, že klimatická zmena prispieva k vyššej frekvencii a intenzite extrémnych meteorologických javov. Teplý vzduch totiž dokáže pohltiť väčšie množstvo vodnej pary, ktorá po ochladení kondenzuje a padá späť na zem v podobe výdatnejších zrážok. 

Viac o téme: ObeteEvakuáciaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu