Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alarmujúce výsledky najnovšej štúdie: V celom svete rapídne pribúda prípadov TOHTO ochorenia! Dva hlavné dôvody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborníci upozorňujú na veľmi znepokojivú skutočnosť. Celosvetovo narastá výskyt rakoviny u mladších ľudí. Prispievajú k tomu najmä faktory ako obezita a konzumácia alkoholu. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej tento týždeň.

Autori štúdie zistili, že v rokoch 1990 až 2019 došlo k 79-percentému nárastu počtu nových prípadov rakoviny u osôb mladších ako 50 rokov.Výskumníci Edinburskej univerzity a univerzity vo východočínskej provincii Če-ťiang analyzovali údaje globálnej štúdie o zdraví s názvom Global Burden of Disease 2019, ktorá zahŕňa 29 foriem rakoviny a dáta z 204 krajín a regiónov.Vedci sa zamerali na nové prípady rakoviny, úmrtia, zdravotné následky a rizikové faktory u ľudí vo veku 14 až 49 rokov, pričom odhadli ročnú percentuálnu hodnotu.

archívne video Slovensko spúšťa opäť skríningové programy na prevenciu rakoviny

Slovensko spúšťa opäť skríningové programy na prevenciu rakoviny (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zvýšil sa aj počet úmrtí

V roku 2019 rakovinu diagnostikovali 3,26 milióna ľuďom mladších ako 50 rokov, čo predstavuje nárast o 79,1 percenta od roku 1990. Zvýšil sa aj počet úmrtí – o 27,7 percenta.Výskumníci uviedli, že hoci genetika pravdepodobne určitú úlohu zohráva, k hlavným rizikovým faktorov patria fajčenie, konzumácia alkoholu a diéty s vysokým obsahom mäsa a soli a s nízkym príjmom ovocia a mlieka. Ďalšími faktormi sú nadváha, nízka fyzická aktivita a vysoká hladina cukru v krvi.

Alarmujúce výsledky najnovšej štúdie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa údajov je rakovina prsníka najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na celom svete – predstavuje 13,7 prípadu na 100.000 obyvateľov. Najrýchlejšie medziročne rastú prípady rakoviny priedušnice a prostaty.Počet prípadov tzv. skorého nástupu rakoviny pečene u ľudí vo veku do 50 rokov však každý rok klesal o 2,88 percenta. Regióny s najvyššou mierou skorého nástupu rakoviny sú Severná Amerika, Austrália a západná Európa.

Viac o téme: ŠtúdiaMladí ľudiaRakovinaOchorenieVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu