Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonský premiér sa musel zblázniť! NAŽIVO zjedol ryby z Fukušimy, chcel vyvrátiť fámy o rádioaktivite

Premiér Japonska Fumio Kishida konzumuje ryby ulovené v oblasti katastrofy jadrovej elektrárne vo Fukušime
Premiér Japonska Fumio Kishida konzumuje ryby ulovené v oblasti katastrofy jadrovej elektrárne vo Fukušime (Zdroj: Twitter/PM's Office of Japan)

TOKIO – Patriotizmus by mal vo svojom srdci prechovávať každý predstaviteľ štátu. Ako sa však hovorí, všetkého priveľa škodí. Japonský premiér je toho živým príkladom. Na videu, ktoré sa v momente objavilo na sociálnych sieťach, zjedol spoločne so svojimi kolegami niekoľko rýb, ktoré boli ulovené vo vodách v blízkosti jadrovej elektrárne vo Fukušime. Oblasť je podľa expertov zamorená rádioaktivitou.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Dňa 30. augusta bolo ľudstvo svedkom toho, akí vedia byť Japonci veľkí patrioti. Japonský premiér Fumio Kishida chcel už nadobro vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o bezpečnosti v oblasti jadrovej elekrárne Fukušima. V minulosti tu došlo k ekologickej katastrofe, kedy sa rádioaktívna voda, ktorá chladila reaktory, vyplavila do okolitej vody. Expert hovoria, že oblasť je naďalej zamorená, no politici majú na to očividne odlišný názor. 

Japonský premiér spoločne so svojimi kolegami zjedol pred očami miliónov divákov platesu, ktorá bola ulovená práve v oblasti Fukušimy. Informuje o tom NDTV. Kishida chcel svoju teóriu o bezpečnej oblasti zdôrazniť tým, že skonzumoval rybu vo forme sushi, teda nebola tepelne upravená. Okrem toho mal zjesť aj iné plodiny (ovocie, zelenina, ryža), ktoré mali vyrásť pri Fukušime.

"Toto je veľmi dobré," povedal Kishida, keď počas vychutnávnia si ryby na spôsob sushi a vyzval divákov, aby si tak spravili aj oni. "Morské plody ulovené pri pobreží Japonska sú chutné a bezpečné. Podporte ich konzumáciou severovýchodný región," dodal. 

Ešte desiatky rokov 

Video propaguje konzumáciu potravín, ktoré boli získané z oblasti, kde pred 12-timi rokmi došlo k veľkému nešťastiu. Únik vody bol následkom silného zemetrasenia a vĺn cunami. Pred samotým vypustením vody do prostredia, sa objavovalo mnoho nespokojných hlasov, že to spôsobí eokologickú katastrofu a rybolov v oblasti doslova zanikne. 

Vypúšťanie vody naďalej pokračuje a bude trvať desiatky rokov. Podľa odhadov sa do okolitého prostredia dostane kontaminovaná voda v objeme 500 olympijských bazénov. Je to však nevyhnutné, aby sa inžinieri dostali k poškodeným palivovým článkom.

Čína dlhodobo nesúhlasí 

Kishida okrem videa plánuje navštíviť miestny rybí trh v Toyosu (Tokio), aby ochutnal ešte viac rýb a morských plodov, ktoré pochádzajú z Fukušimy. Pre obavy z rádioaktivity dokonca aj Čína, ako najväčší partner Japonska, uzavrela svoje prístavy pre dovoz japonských rýb. Tokio varuje, že vystúpu so sťažnosťou na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). 

Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), v stredu len zopakoval to, čo v minulosti, a síce, že vypúšťaná voda z jadrovej elektrárne vo Fukušime je podľa dozorného orgánu OSN bezpečná.

Viac o téme: KatastrofaPremiérJadrová elektráreňRádioaktivitaSushiJaponskoFukušimaFumio Kishida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu